Η σκόνη που σηκώνεται από τη Σαχάρα δεν είναι μόνο μια φυσική ομορφιά στον ουρανό, αλλά και μια κρίσιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και ζωής για τον θαλάσσιο κόσμο. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside, επισημαίνει πως τα σωματίδια σκόνης που ταξιδεύουν στον αέρα περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την άνθιση του φυτοπλαγκτόν, που βρίσκεται στον πυρήνα της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τον βιογεωχημικό Timothy Lyons, η σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα, καθώς παραμένει περισσότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα και διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις, μετατρέπεται σε μια πιο διαθέσιμη μορφή σιδήρου για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. «Η μεταφερόμενη σκόνη σιδήρου φαίνεται να διεγείρει βιολογικές διαδικασίες, όπως ακριβώς ο εμπλουτισμένος σιδήρος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στους ωκεανούς και στις ηπείρους», προσθέτει ο Lyons.

Η σκόνη της Σαχάρας είναι η μεγαλύτερη πηγή αερομεταφερόμενων σωματιδίων στον κόσμο, με περίπου 800 εκατομμύρια τόνους να μεταφέρονται δυτικά κάθε χρόνο, φτάνοντας μέχρι την Αμερική. Αυτή η σκόνη παίζει σημαντικό ρόλο στους βιοχημικούς κύκλους που δεσμεύουν τον άνθρακα και μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε οργανικές ουσίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, καθώς η σκόνη ταξιδεύει, η ποσότητα του βιολογικά χρήσιμου σιδήρου που διαλύεται στο νερό αυξάνεται, λόγω των χημικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι η σκόνη που φτάνει σε περιοχές όπως η Αμαζόνιος και οι Μπαχάμες μπορεί να περιέχει σίδηρο ιδιαίτερα διαλυτό και προσβάσιμο για τη ζωή.

Νέο στοιχείο ζωής στον Άρη αποκαλύπτει πέτρα που έσπασε το Curiosity της NASA

Η σκόνη αυτή, παρά την «άνυδρη» καταγωγή της, τροφοδοτεί μια ολόκληρη τροφική αλυσίδα χιλιάδες μίλια μακριά από τις πηγές της, εμπλουτίζοντας τόσο το φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό όσο και τα φυτά στην Αμαζόνιο. Οι περιοχές αυτές παράγουν σημαντικά ποσά οξυγόνου, καθημερινά. Κάπως έτσι, η έρημη Σαχάρα γίνεται μία κρυφή πηγή ζωής για τους ωκεανούς, αφού η σκόνη της επεξεργαστεί από την ατμόσφαιρα της Γης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοχές με αυξημένη βιολογική δραστηριότητα ευθυγραμμίζονται με τα μοτίβα της βιοενεργούς σκόνης. Επιπλέον, μια επταετής μελέτη διαπίστωσε ότι η σκόνη της Σαχάρας παρέχει στη λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου περίπου 22.000 τόνους θρεπτικού φωσφόρου.

Ωστόσο, η σκόνη αυτή μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα, όπως αλλεργίες στους ανθρώπους και επιδράσεις στις καταιγίδες. Παρά τις προκλήσεις της, η σκόνη της Σαχάρα αποδεικνύει πως οι φυσικές διεργασίες της Γης είναι αλληλένδετες με τη ζωή που φιλοξενεί, κάτω από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυτιμοτατες πληροφορίες για το πώς τα πάντα αλληλεπιδρούν πάνω στον πλανήτη μας. Η σκόνη της Σαχάρας μεταφέρεται δυτικά και παρέχει πολύτιμα συστατικά για την ζωή στους ωκεανούς και στα δάση του Αμαζονίου. Ενθουσιάστηκαμε. Ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν. Διαβάζω πάντοτε τα τόσο ενδιαφέροντα άρθρα σας. Τόσες πολλές ανατρεπτικές αλήθειες. Τόση γνώση. Σας ευχαριστώ!!!

  2. Καλογραμμένα άρθρα..Περιεκτικότατα. Εξαίρετα δομημένα. Τόσες έρευνες γύρω από το σύμπαν.Ενα μεγάλο μέρος της άγνοιας μας διαλύεται. Η γνώση της αλήθειας ελευθερώνει τον άνθρωπο. Ενδυναμώνεται η πίστις μας. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, υγεία και χαρά. Παρακαλώ, συνεχίστε τις άοκνες προσπάθειες σας. Σας εκτιμούμε εκ βάθους καρδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.