H Meta ανακοίνωσε ότι τελειώνει τη συνεργασία peering με την μητρική της Cosmote, την Deutche Telekom, λίγο μετά την απόφαση δικαστηρίου που υποχρεώνει την Meta που έχει το Facebook να πληρώσει 20.000.000 ευρώ για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δίκτυό της.

Σημαντική προειδοποίηση για όλους για τις μεταφορές και λήψεις χρημάτων στο Paypal

H Meta ως εκ τούτου θα κάνει πλέον re-route το traffic από τις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες της, μέσω τρίτων παρόχων, αντί για απευθείας μέσω της Deutsche Telekom. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το latency μέχρι και για προβλήματα πρόσβασης στα social media της Meta κάνει λόγο το report.

Το πρόβλημα έγκειται στο πως τα δεδομένα του traffic ανταλλάσσονται μεταξύ της Meta και του δικτύου της Deutsche Telekom. Συνήθως οι συμφωνίες είναι settlement-free, κάτι που σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές έχουν εξοπλισμό σε ένα κοινό Internet exchange point (IXP) ή απευθείας σύνδεση με το δίκτυο του καθενός και ανταλλάσσουν δεδομένα χωρίς να χρεώνουν τον έναν ή τον άλλο.

Ωστόσο το 2022, η Deutsche Telekom απαίτησε πληρωμή για τα δεδομένα που η Meta στέλνει μέσω του δικτύου της. Σύμφωνα με Γερμανικά μέσα, το συμβόλαιο απαιτούσε από την Deutsche Telekom να προσφέρει 24 dedicate private interconnection points με 50 θύρες και 5,000 gigabits/s ταχύτητες σε επτά τοποθεσίες για την αποκλειστική χρήση από τη Meta, πληρώνοντας 5.800.000 ανά χρόνο μεταξύ 2010 – 2020.

Όταν έληξε το συμβόλαιο, η Meta αρνήθηκε να το ανανεώσει προτείνοντας τη δωρεάν χρήση του δικτύου. Μάλιστα, συνέχισε να στέλνει δεδομένα μέσω του παρόχου και αρνήθηκε να πληρώσει τα τιμολόγια. Η μητρική της Cosmote κινήθηκε δικαστικά με το δικαστήριο τελικά να τη δικαιώνει.

Ο τρόπος για δωρεάν Cosmote TV για όλους τους συνδρομητές του What’s UP

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Facebook το δίκτυό της, κάτι που η Meta δεν αποδέχεται, υποστηρίζοντας ότι έχει επενδύσει πάνω από 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές μόνο το 2022, μειώνοντας έτσι το load σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και μειώνοντας σημαντικά τα κόστη τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σωστά κινήθηκε δικαστικά με το δικαστήριο τελικά να τη δικαιώνει..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.