Πόσες φορές έχεις ακούσει για νέες καινοτομίες στις μπαταρίες που υπόσχονται επανάσταση, αλλά τελικά δεν βλέπουμε ποτέ στα χέρια μας; Νατρίου, ψευδαργύρου, ακόμη και ραδιενεργές τεχνολογίες — όλα φαντάζουν εντυπωσιακά, αλλά δύσκολα γίνονται πραγματικότητα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μία τεχνολογία έχει κάνει πραγματική διαφορά, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε: οι μπαταρίες πυριτίου.

Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου με γραφίτη. Όμως, οι μπαταρίες με βάση το πυρίτιο αντικαθιστούν το γραφίτη με πυρίτιο, προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερες μπαταρίες με την ίδια χωρητικότητα ή σε μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, χωρίς να αυξάνεται το μέγεθος.

Ένα παράδειγμα είναι το HONOR Magic 5 Pro του 2023. Ενώ η διεθνής έκδοση είχε μπαταρία λιθίου 5.100mAh, η κινεζική έκδοση ήταν εξοπλισμένη με μπαταρία πυριτίου 5.450mAh στο ίδιο σώμα. Αυτή η τεχνολογία έχει πλέον υιοθετηθεί και από άλλες εταιρείες – μερικά μοντέλα με μπαταρία πυριτίου είναι τα OnePlus Ace 3 Pro, Xiaomi 13 και 14, και vivo X Fold 3 Pro.

Πέρα από την αυξημένη χωρητικότητα, οι μπαταρίες πυριτίου επιτρέπουν λεπτότερα σχέδια, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Το HONOR Magic V2 κατάφερε να ενσωματώσει μπαταρία 5.000mAh σε μόλις 9.9mm πάχος, ενώ το V3 με πάχος 9.2mm είχε 5.150mAh. Ομοίως, το vivo X Fold 3 Pro διαθέτει μπαταρία 5.700mAh, διατηρώντας ένα λεπτό προφίλ.

Οι μικρότερες συσκευές, όπως τα fitness trackers και τα smartwatches, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία. Το HONOR Watch 5, για παράδειγμα, διαθέτει μπαταρία πυριτίου 480mAh, αυξάνοντας την αυτονομία του χωρίς να θυσιάζεται ο χώρος.
Παρόλο που οι μπαταρίες πυριτίου είναι ήδη διαθέσιμες, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα δούμε αυτές τις συσκευές να φτάνουν σε περισσότερες αγορές. Επιπλέον, περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε αν θα τις υιοθετήσουν εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Samsung.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.