Η ικανότητά μας να επικοινωνούμε έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μας ως είδος. Από την προειδοποίηση για κινδύνους μέχρι την επικοινωνία σύνθετων πληροφοριών, η ομιλία είναι κρίσιμη για εμάς. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα που έχουν αναπτύξει περίπλοκα συστήματα επικοινωνίας. Και τα φυτά έχουν τον δικό τους τρόπο να “μιλούν” το ένα στο άλλο, αν και είναι λιγότερο εμφανής.

Η σύγχρονη επιστήμη αποκαλύπτει ότι τα φυτά διαθέτουν πολύπλοκα συστήματα επικοινωνίας που δεν φανταζόμασταν. Αυτά τα δίκτυα είναι ευαίσθητα και ισορροπημένα. Φαντάσου πόσο αναστατωμένος θα ήταν ο κόσμος μας αν τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας ξαφνικά καταρρεύσουν. Τα πρόσφατα προβλήματα της CrowdStrike είναι ένα παράδειγμα της ευαισθησίας αυτών των συστημάτων και της σημασίας της επικοινωνίας – και αυτό ισχύει και για τα φυτά.

Για να κατανοήσουμε πώς οργανισμοί που δεν μπορούν να μιλήσουν μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ τους, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι και εμείς οι άνθρωποι έχουμε ένα σύστημα μη-λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει τις αισθήσεις μας όπως η όραση, η όσφρηση, η ακοή, η γεύση και η αφή. Για παράδειγμα, οι εταιρείες φυσικού αερίου προσθέτουν μια χημική ουσία, τη μερκαπτάνη, για να δώσουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του “σάπιου αυγού” που μας προειδοποιεί για διαρροές.

Οι άλλες αισθήσεις μας, όπως η ισορροπία, η αίσθηση θέσης του σώματος και η θερμοκρασία, μας έχουν επιτρέψει να επικοινωνούμε με μεγάλη επιδεξιότητα. Όμως και τα φυτά χρησιμοποιούν τις δικές τους αισθήσεις για να μεταδώσουν πληροφορίες, για να “μιλούν”. Για παράδειγμα, η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού προέρχεται από πτητικές χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα φυτά, προειδοποιώντας άλλα φυτά για την παρουσία ενός θηρευτή, ή μηχανής. Ωστόσο, η επικοινωνία των φυτών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα χημικά σήματα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο καλά συνδεδεμένα είναι τα φυτά και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να στέλνουν μηνύματα μέσω των ριζών τους, ηλεκτρικών σημάτων, και ενός δικτύου υπόγειων μανιταριών και μικροβίων. Αυτό το “υπόγειο διαδίκτυο” βοηθά τα φυτά να μοιράζονται πόρους και πληροφορίες, να “μιλούν” μεταξύ τους. Οι παλμοί των ηλεκτρικών σημάτων και οι αλληλεπιδράσεις με τα μανιτάρια είναι κάτι σαν ένα παγκόσμιο δίκτυο για τα φυτά, βοηθώντας τα να προσαρμόζονται και να προετοιμάζονται για περιβαλλοντικές αλλαγές.

Είναι εκπληκτικό το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των φυτών με ηλεκτρικά σήματα από κινητά τηλέφωνα, όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο φύλλων. Σύντομα, ίσως μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως τη γλώσσα των καλλιεργειών. Όμως, η διατάραξη αυτών των υπόγειων δικτύων λόγω χημικών, αποδάσωσης, ή κλιματικής αλλαγής, μπορεί να καταστήσει τα φυτά λιγότερο συνδεδεμένα και ευάλωτα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να προστατευτούν και να συντηρηθούν.

Απίστευτο, τα φυτά “αναπνέουν” και τώρα μπορούμε να τα δούμε σε ανατριχιαστικό βίντεο

Όπως η εκπαίδευση των παιδιών στην ανάγνωση είναι σημαντική για την πλοήγηση στον κόσμο, έτσι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη σύνδεση των επικοινωνιών στον κόσμο των φυτών. Εξάλλου, η ευημερία και η επιβίωσή μας εξαρτώνται από τα φυτά, είτε αυτά μιλούν, είτε “μιλούν”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο άνθρωπος σιγά σιγά ανακαλύπτει τον κόσμο της δημιουργίας του Θεού. Δεν δημιουργεί αλλά ανακαλύπτει τα υπάρχοντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.