Η Google εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται πάνω στη μείωση του μεγέθους των εφαρμογών Android. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιπλοκή της διαδικασίας του sideloading με APK εκτός Play Store, για διάφορους λόγους.

Το 2018 η Google ανακοίνωσε το Android App Bundle (AAB) και το 2021 το έκανε το προεπιλεγμένο φορμά για νέες εφαρμογές. Οι προγραμματιστές δημιουργούν τις εφαρμογές τους ως bundles, που περιέχουν αρχεία για διαφορετικά μεγέθη οθόνης, γλώσσες, αρχιτεκτονικές CPU, και εκδόσεις Android.

Αντί να κατεβάζεις ολόκληρα τα bundles, το Google Play Store κατεβάζει μόνο τα τμήματα που χρειάζονται για να τρέξουν οι εφαρμογές με τον καλύτερο τρόπο στη συσκευή σου, εξοικονομώντας χώρο. Το Google Play φροντίζει αυτόματα για όλα αυτά μόλις το AAB έχει ανέβει.

Παλαιότερα, το Google Play μπορούσε να δημιουργεί πλήρους μεγέθους APK από τα AAB αρχεία, γνωστά ως “fat APKs”, που ήταν βολικά για διαμοιρασμό εφαρμογών ή και ενημερώσεων με άλλους, τοπικά και μέσω υπηρεσιών όπως το APKMirror, για sideloading στο Android.

Σύμφωνα με τον Artem Russakovskii του APKMirror, “η Google σταμάτησε ξαφνικά να δημιουργεί fat APKs για πολλές εφαρμογές και μόνο τα bundles θα είναι διαθέσιμα από εδώ και πέρα.”

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που κατεβάζουν εφαρμογές από το APKMirror θα χρειαστούν από εδώ και στο εξής επιπλέον εργαλεία, όπως το APKMirror Installer, το Split APKs Installer (SAI), ή ADB, για να εγκαταστήσουν τα bundles με sideloading στο Android.

Αν κατεβάζεις εφαρμογές μόνο από το Google Play Store, δεν επηρεάζεσαι καθόλου από αυτήν την αλλαγή. Ωστόσο, για όσους εγκαθιστούν εφαρμογές εκτός Play Store, η διαδικασία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη. Με λίγα λόγια, αυτή η αλλαγή προσθέτει ένα (τουλάχιστον) επιπλέον βήμα στην εγκατάσταση εφαρμογών από third-party πηγές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.