Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, αλλά οι μπαταρίες τους εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα. Η αυτονομία των περισσότερων μοντέλων δεν είναι εκεί που θα ήθελαν κατασκευαστές και καταναλωτές, ενώ οι χρόνοι φόρτισης διαφέρουν σημαντικά.

Επιπλέον, η υγεία της μπαταρίας υποβαθμίζεται γρήγορα με τον καιρό, καθιστώντας αναγκαία την αντικατάσταση της, κάτι που είναι κοστοβόρο. Ιδανικά, οι μπαταρίες θα έπρεπε να ανακυκλώνονται ή να επαναχρησιμοποιούνται για να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Εδώ έρχεται η Samsung SDI με τη νέα της τεχνολογία στερεών μπαταριών. Αυτές οι μπαταρίες μπορούν να αυξήσουν την αυτονομία ενός EV μέχρι και 600 μίλια ή κάπου στα 965 χιλιόμετρα. Η Samsung φιλοδοξεί να φτιάξει μπαταρίες που φορτίζονται σε μόλις 9 λεπτά και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους στα 20 χρόνια.

Παρόλο που αυτές οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές, οι νέες μπαταρίες είναι ακριβότερες στην κατασκευή, και θα χρειαστούν χρόνια για να διατεθούν σε πιο προσιτά μοντέλα. Η μαζική παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, με δείγματα που έχουν ήδη σταλεί σε κατασκευαστές αυτοκινήτων να λαμβάνουν θετικά σχόλια.

Οι νέες μπαταρίες είναι πιο ελαφριές, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι πιο ασφαλείς. Ωστόσο, στην αρχή θα εξυπηρετήσουν την “Super Premium” κατηγορία των EV.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι κάτοχοι τα εγκαταλείπουν, στροφή στο αέριο!

Εκτός από τη Samsung, και άλλοι κατασκευαστές όπως η LG Ensol και η CATL δουλεύουν πάνω σε στερεές μπαταρίες, με στόχο την κυκλοφορία τους πριν το 2030. Η κινεζική NIO προσφέρει ήδη μπαταρίες με αυτονομία 650 μιλίων και γρήγορη φόρτιση, αλλά η έλλειψη υποδομών παραμένει πρόβλημα.

Η τεχνολογία μπαταριών εξελίσσεται ραγδαία, και οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για τη διάδοση των EV σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.