Νέα έρευνα έδειξε πως οι λιγότερο ενεργοί σεξουαλικά ίσως έχουν συντομότερη ζωή, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους. Επιστήμονες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της μειωμένης συχνότητας του σεξ και του υψηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου, στις γυναίκες. Παράλληλα βρήκαν σχέση μεταξύ του λιγότερου σεξ και του πρώιμου θανάτους στους καταθλιπτικούς άντρες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν επισημάνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής μας ζωής και της συνολικής υγείας μας. Το σεξ μπορεί να είναι ένα δυνατό όπλο κατά του άγχους, όπως και οι σχέσεις που το κάνουν να συμβαίνει πιο συχνά. Η σεξουαλική υγεία μας μπορεί να είναι το βαρόμετρο της γενικής μας ευημερίας, ενώ αρκετές παθήσεις μπορούν να βλάψουν την σεξουαλική μας λειτουργεία, όπως ο διαβήτης, ενώ η στυτική δυσλειτουργία στους άντρες είναι πολλές φορές σημάδι καρδιακών παθήσεων, ακόμα και πριν γίνουν εμφανείς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Walden ήθελαν να έχουν μια καλύτερη κατανόηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ σεξ και μακροζωίας, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η κατάθλιψη.  Εξέτασαν δεδομένα από το National Health and Nutrition Examination Survey, μια μακροχρόνια και αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Αμερικανών που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στη μελέτη παρακολούθησαν την υγεία και τη σεξουαλική ζωή σχεδόν 15.000 ενηλίκων άνω των 20 ετών. Τα άτομα που έκαναν σεξ λιγότερο από 52 εβδομάδες το χρόνια (μια φορά την εβδομάδα) θεωρήθηκαν χαμηλής συχνότητας, με βάση άλλες έρευνες που δείχνουν πως οι Αμερικάνοι κάνουν κατά μέσω όρο περίπου μια φορά την εβδομάδα. Μόνο το 1/3 των ατόμων της έρευνας έκανε σεξ μια ή παραπάνω φορές την εβδομάδα, αν και οι περισσότεροι ανέφεραν πως έκαναν σεξ τουλάχιστον 12 φορές το χρόνο ή μια φορά το μήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στις γυναίκες συνολικά, η χαμηλή συχνότητα σεξ σχετιζόταν με πρόωρο θάνατο, με πιθανότητα περίπου 70% υψηλότερη. Η καμπύλη δόσης-απόκρισης έδειξε πως όσο λιγότερο σεξ έκανε μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνει νωρίτερα.

Για τους άνδρες, η εικόνα ήταν λίγο πιο περίπλοκη. Οι άνδρες που είχαν κατάθλιψη και έκαναν λιγότερο συχνά σεξ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από τους καταθλιπτικούς άνδρες που έκαναν σεξ πιο συχνά.

«Ένα μοναδικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση της χαμηλής σεξουαλικής συχνότητας στην πρόωρη θνησιμότητα μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση σε μεγάλης κλίμακας αντιπροσωπευτικό πληθυσμό σε εθνικό επίπεδο», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Journal of Psychosexual Health.

H Vodafone σκοτώνει ολοκληρωτικά την καρτοκινητή – Τέλος η απεριόριστη ομιλία!

Τα ευρήματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του φύλου και της παρατεταμένης ζωής, χωρίς όμως να δίνουν μια σαφή αιτιώδη σχέση. Όμως, δείχνουν πως μια υγιή σεξουαλική ζωή, είναι το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς γενικά. Εκτός από τα οφέλη στην ψυχική υγεία, η ίδια η πράξη είναι ευεργετική για το σώμα

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, πιθανώς λόγω της μείωσης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και της αύξησης της ροής του αίματος».

Αν χρειαζόμασταν ένα κίνητρο για να έχετε ένα πιο ενδιαφέρον σαββατοκύριακο με το έτερον ήμισυ, μόλις το βρήκατε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychosexual Health.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.