Το τυρί είναι ένα από τα πιο λαχταριστά φαγητά που έχουμε στην κουζίνα μας. Όμως, δεν είναι όλα τα τυριά αθώα. Γνώρισε το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, που παράγεται με τη βοήθεια ζωντανών προνυμφών της μύγας Piophila casei.
Αυτό το τυρί φτιάχνεται στη Σαρδηνία και είναι τόσο επικίνδυνο που έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, ακόμη και στην Ιταλία. Η θέα του casu marzu μπορεί να προκαλέσει αηδία, καθώς οι προνύμφες είναι πανταχού παρούσες και άκρως δραστήριες, ικανές να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά στον αέρα.
Ο κύριος λόγος που το casu marzu θεωρείται επικίνδυνο είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με εντερική μυΐαση, μια κατάσταση όπου οι προνύμφες ζουν και αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, εμετό, διάρροια, ακόμα και ασυμπτωματική λοίμωξη.
Παρά τον κίνδυνο, το casu marzu είναι μια εξαιρετική λιχουδιά που απολαμβάνουν στη Σαρδηνία για χιλιάδες χρόνια. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν αντιλήφθηκαν τις προνύμφες όταν το έφαγαν, κάτι που μοιάζει δύσκολο να πιστέψει κανείς. Πραγματικά; Είναι τυφλοί ή έχουν γλώσσα χωρίς αίσθηση;
Δεν σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε το casu marzu ποτέ στη ζωή μας. Με το ζόρι δοκιμάσαμε κάποτε σαλιγκάρια, ενώ τις μπάμιες δεν θέλουμε ούτε να τις δούμε. Εσείς; Θα δοκιμάζατε ποτέ το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο; Πάντως, με εξαίρεση το συγκεκριμένο τυρί:
Το τυρί σε κάνει χαρούμενο και ενισχύει την υγιή γήρανση
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.