H αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στην Intellexa και την ηγεσία της, που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, επικαλούμενη κατηγορίες για στοχοποίηση αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στρέφεται κατά δύο φυσικών προσώπων και πέντε οντοτήτων που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa, κατηγορώντας τους για την ανάπτυξη και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware που χρησιμοποιείται εναντίον δημοσιογράφων, αντιφρονούντων, εμπειρογνωμόνων πολιτικής, και Αμερικανών αξιωματούχων.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις σε μια εμπορική οντότητα κατασκοπευτικού λογισμικού, σηματοδοτώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση της τεχνολογίας παρακολούθησης. Η Intellexa, γνωστή για την πλατφόρμα λογισμικού Predator που διευκολύνει την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την υποτιθέμενη στοχοποίηση ατόμων σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Intellexa, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο ενός μοντέλου κοινοπραξίας, επενδύει και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν τις επεμβατικές δυνατότητες του spyware της Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης εξαγωγής δεδομένων, της παρακολούθησης γεωγραφικού εντοπισμού και της πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές που έχουν παραβιαστεί.

Μεταξύ αυτών που αποτελούν στόχο των κυρώσεων είναι ο ιδρυτής της Intellexa, Tal Dillian, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Dillian ίδρυσε την Intellexa στο Ισραήλ πριν μεταφέρει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου οι νόμοι περί ελέγχου των εξαγωγών τεχνολογίας παρακολούθησης είναι λιγότερο αυστηροί. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για εξυπηρέτηση κυβερνήσεων όπως η Αίγυπτος και το Βιετνάμ, όπως αναφέρουν ερευνητές ασφαλείας και τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό το 2023, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ επιχείρησε να εγκαταστήσει κατασκοπευτικό λογισμικό στα τηλέφωνα μελών του αμερικανικού Κογκρέσου χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Intellexa, ταυτόχρονα με τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν ανταποκρίθηκε στα μακροχρόνια αιτήματα για ανάληψη δράσης εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα το 2023 για τη ρύθμιση των εμπορικών εργαλείων hacking.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, τόνισε την αναγκαιότητα θέσπισης σαφών κανονισμών για τη διασφάλιση της υπεύθυνης ανάπτυξης της τεχνολογίας με παράλληλη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.