Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στην αστροφυσική αποκάλυψε το βαρύτερο ζεύγος υπερμεγέθων μαύρων τρυπών που έχει παρατηρηθεί ποτέ, το οποίο κατοικεί σε έναν γαλαξία σε απόσταση περίπου 750 εκατομμυρίων ετών φωτός. Αυτές οι κολοσσιαίες οντότητες, που διαθέτουν συνδυασμένη μάζα 28 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, κατοικούν στον γαλαξία B2 0402+379, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση των ουράνιων φαινομένων.
Ξεχωρίζοντας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αυτά τα μεγαθήρια προσφέρουν στους αστρονόμους ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με την ασύλληπτη διαδικασία των συγχωνεύσεων μαύρων τρυπών. Αν και ο σχηματισμός μικρών μαύρων τρυπών από καταρρεύσαντες αστρικούς πυρήνες είναι καλά τεκμηριωμένος, η μετάβαση σε υπερμεγέθεις διαστάσεις παραμένει αινιγματική.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας μαύρες τρύπες. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο;
Η επικρατούσα θεωρία υποθέτει μια σειρά ιεραρχικών συγχωνεύσεων, με αποκορύφωμα τη δημιουργία γιγάντων εκατομμυρίων έως δισεκατομμυρίων φορές της μάζας του Ήλιου. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή συναντά ένα θεωρητικό εμπόδιο γνωστό ως πρόβλημα του τελευταίου παρσέκ, όπου η τροχιακή αποσύνθεση των δυαδικών μαύρων τρυπών καθυστερεί λόγω έλλειψης χώρου για την αποβολή της τροχιακής ορμής.
Ο B2 0402+379 χρησιμεύει ως πειστική μελέτη περίπτωσης για το φαινόμενο αυτό. Με επικεφαλής τον αστροφυσικό Tirth Surti του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι ερευνητές ανέλυσαν σχολαστικά αρχειακά δεδομένα, αποκαλύπτοντας μια σταθερή τροχιά για πάνω από 3 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ένα πιθανό αδιέξοδο στη διαδικασία αποσύνθεσης της τροχιάς, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της υψηλής μάζας στην επιδείνωση του προβλήματος του τελευταίου παρσέκ.
Καθώς οι αστρονόμοι αναμένουν με ανυπομονησία περαιτέρω έρευνες, ο B2 0402+379 αποτελεί μια απόδειξη των περιπλοκών της ουράνιας μηχανικής, προσφέροντας μια ματιά στη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ μάζας, βαρύτητας και κοσμικής εξέλιξης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.