Στο αχανές κοσμικό τοπίο, οι μαύρες τρύπες έχουν από καιρό τη φήμη τρομακτικών, τεράστιων οντοτήτων. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές εικασίες υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας πολύ μικρότερης και δυνητικά επαναστατικής αντίστοιχης – της υποατομικής μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες εξετάζουν την προοπτική να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μικροσκοπικές μαύρες τρύπες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μια άνευ προηγουμένου πηγή ενέργειας.

Η ιδέα της χρησιμοποίησης μικροσκοπικών μαύρων τρυπών για την παραγωγή ενέργειας μπορεί αρχικά να φαντάζει φανταστική. Η τόλμη έγκειται όχι μόνο στην εγγενή επικινδυνότητα των μαύρων τρυπών αλλά και στην υπόθεση ότι οι επιστήμονες διαθέτουν την ικανότητα είτε να δημιουργήσουν αυτές τις υποατομικές οντότητες είτε να τις εντοπίσουν μέσα στο σύμπαν.

Επί του παρόντος υπάρχουν ως θεωρητική έννοια, οι αρχέγονες μαύρες τρύπες αντιπροσωπεύουν μια μοναδική κατηγορία. Σε αντίθεση με τις συμβατικές αντίστοιχες που γεννιούνται από τους καταρρεύσαντες πυρήνες τεράστιων νεκρών άστρων, οι αρχέγονες μαύρες τρύπες υποτίθεται ότι προκύπτουν από μια υπερπυκνότητα αρχέγονου πλάσματος στον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης.

(Βίντεο) Στο Big Bang γεννήθηκε η πιο πρώιμη μαύρη τρύπα, είναι τεράστια

Οι ερευνητές έχουν την ιδέα ότι η αξιοποίηση της ενέργειας μιας μικροσκοπικής μαύρης τρύπας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ιδανική πηγή πυρηνικής ενέργειας. Ο προτεινόμενος μηχανισμός περιλαμβάνει τη χρήση της μάζας που καταναλώνουν αυτές οι μικροσκοπικές οντότητες ή μαύρες τρύπες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πιθανό εμπόδιο της ακτινοβολίας Hawking, της μάζας που χάνεται λόγω της αλληλεπίδρασης του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας με τα γύρω κβαντικά πεδία, προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Θεωρείται ότι οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες μπορεί να εξατμιστούν γρήγορα αν χάσουν όλη τη μάζα τους μέσω της ακτινοβολίας Hawking.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι υποστηρικτές της θεωρίας εκφράζουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διατηρήσουν μια αρχέγονη μαύρη τρύπα με συγκεκριμένη μάζα, ακριβώς αρκετή για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Εάν επιτύχει, αυτό το τολμηρό εγχείρημα θα μπορούσε να αποφέρει μια απεριόριστη πηγή ενέργειας, που θα διαθέτει μια απόδοση που θα ξεπερνά εκείνη των σημερινών κορυφαίων ηλιακών συλλεκτών, μετατρέποντας ένα αξιοσημείωτο 25 τοις εκατό της εισαγόμενης μάζας σε ενέργεια.

Παρ’ όλα αυτά, η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ιδέας παραμένει καλυμμένη από αβεβαιότητα. Το να υπάρχουν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες και η πρακτικότητα της αξιοποίησης της ενέργειάς τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν εικασίες, υπογραμμίζοντας την αινιγματική φύση αυτού του προτεινόμενου ενεργειακού συνόρου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.