Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει ότι οι «μονόκεροι», εντός και εκτός εισαγωγικών, ήταν ζώα που ζούσαν ταυτόχρονα με τους ανθρώπους και εξαφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μονόκερος της Σιβηρίας εξαφανίστηκε μόλις πριν από 36.000 χρόνια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πιο πιθανή αιτία της εξαφάνισης του είδους ήταν η μείωση των βοσκοτόπων λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι η επίδραση του ανθρώπου.

Με βάρος 3.5 τόνων και ένα μόνο τεράστιο κέρατο, ο Σιβηριανός  μονόκερος  βρισκόταν στις στέπες της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Μογγολίας και της Βόρειας Κίνας. Και ήταν ο τελευταίος επιζών μιας μοναδικής οικογένειας ρινόκερων. Το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίου DNA (ACAD) του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, ανέλυσε για πρώτη φορά το DNA του σιβηρικού μονόκερου και διαπίστωσε ότι το γιγάντιο ζώο ήταν το τελευταίο επιζών μέλος μιας μοναδικής οικογένειας ρινόκερων.

τοιχογραφίες από τα μέρη που έζησε, δίνουν την εντύπωση πως όχι μόνο έζησε ταυτόχρονα με τους ανθρώπους, αλλά πως αποτυπώθηκε η μορφή του από homo sapiens που τον συνάντησαν.

Σε παράλληλη εξέλιξη με τον γνωστό μας ρινόκερο

«Οι πρόγονοι του σιβηρικού μονόκερου χωρίστηκαν από τους προγόνους όλων των ζωντανών ρινόκερων πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας και ερευνητής του ACAD δρ Kieren Mitchell. Αυτό καθιστά τον μονόκερο της Σιβηρίας και τον αφρικανικό λευκό ρινόκερο πιο μακρινά ξαδέρφια απ’ ό,τι είναι οι άνθρωποι με τους πιθήκους».

Τα πιο πρόσφατα γενετικά στοιχεία ανατρέπουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι ο μονόκερος της Σιβηρίας ήταν πολύ στενός συγγενής του εξαφανισμένου μαλλιαρού ρινόκερου και του ζωντανού ρινόκερου της Σουμάτρας. Οι ερευνητές χρονολόγησαν επίσης 23 δείγματα οστών μονόκερου της Σιβηρίας, επιβεβαιώνοντας ότι το είδος επιβίωνε τουλάχιστον μέχρι πριν από 39.000 χρόνια και πιθανώς μέχρι πριν από 35.000 χρόνια.

Οι τελευταίες ημέρες του μονόκερου της Σιβηρίας μοιράστηκαν με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ. «Είναι απίθανο η παρουσία των ανθρώπων να ήταν η αιτία της εξαφάνισης», δήλωσε ο καθηγητής Chris Turney, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Ο μονόκερος της Σιβηρίας φαίνεται ότι επλήγη σοβαρά από την έναρξη της εποχής των παγετώνων στην Ευρασία, όταν η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας οδήγησε σε αύξηση της ποσότητας του παγωμένου εδάφους, μειώνοντας τα σκληρά, ξηρά χόρτα με τα οποία ζούσε και επηρεάζοντας τους πληθυσμούς σε μια τεράστια περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.