Ειδικοί από το διάφορα πανεπιστήμια όπως το Aberystwyth της Ουαλίας, κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία του μεγαλύτερου αστρικού αμμόλοφου. Αυτοί οι αμμόλοφοι πήραν το όνομά τους από το σχήμα τους, που θυμίζει αστέρι ή πυραμίδες, ενώ φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα σε ύψος.

Θα τους βρούμε σε Αφρική, Ασία και Βόρεια Αμερική, καθώς και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει κάποιος να προσδιορίσει την ηλικία τους. Τώρα όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο αμμόλοφος Lala Lallia στο Μαρόκο, σχηματίστηκε πριν από 13.000 χρόνια!

Οι αστρικοί αμμόλοφοι σχηματίζονται από αντίθετους ανέμους που αλλάζουν πορεία. Η χρονολόγησή τους βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους ανέμους και να ξεχωρίσουν το κλίμα εκείνης της εποχής, σύμφωνα με τον καθηγητή Geoff duller, του Πανεπιστημίου Aberystwyth, που ήταν ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, μαζί με τον καθηγητή Charles Bristow, από το Πανεπιστήμιο Birkbeck.

Το Lala Lallia βρίσκεται στην αμμώδη θάλασσα Erg Checci, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο και το ύψος του φτάνει τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του είναι στα 700 μέτρα. Παράλληλα εμφανίζει κυματιστές ακτίνες, όταν το κοιτάμε από ψηλά.

Αμέσως μετά τον σχηματισμό του, σταμάτησε να αναπτύσσεται για περίπου 8.000 χρόνια, ενώ αργότερα άρχισε ξανά να επεκτείνεται.

Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούσαμε τις πληροφορίες από τις ερήμους για να εντοπίσουμε την γεωλογική ιστορία του πλανήτη, όμως οι αστρικοί αμμόλοφοι απουσίαζαν από την εξίσωση μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Duller πιστεύει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι τόσο μεγάλοι, που οι ειδικοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως κοιτούσαν έναν ξεχωριστό αμμόλοφο, αλλά θεωρούσαν πως είναι πολλοί αμμόλοφοι μαζί.

«Αυτά τα ευρήματα πιθανότατα θα εκπλήξουν πολλούς ανθρώπους καθώς μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα σχηματίστηκε αυτός ο τεράστιος αμμόλοφος και ότι κινείται στην έρημο με περίπου 50 εκατοστά το χρόνο», προσθέτει.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική χρονολόγησης φωταύγειας για να υπολογίσουν την ηλικία αυτού του τεράστιου αστρικού αμμόλοφου. Η μέθοδος υπολογίζει πότε οι κόκκοι της άμμου εκτέθηκαν για τελευταία φορά στο φως της ημέρας. Η συλλογή των δειγμάτων έγινε το βράδυ και η ανάλυσή του έγινε σε εργαστήριο σε συνθήκες αμυδρού ερυθρού φωτός, όπως σε ένα εργαστήριο εμφάνισης φωτογραφιών.

Ο καθηγητής Duller περιγράφει τους κόκκους ορυκτών στην άμμο ως «μικρές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες». Αποθηκεύουν ενέργεια μέσα στους κρυστάλλους που προέρχεται από τη ραδιενέργεια του ήλιου στο φυσικό περιβάλλον. Όσο περισσότερο η άμμος είναι θαμμένη κάτω από το έδαφος, τόσο περισσότερη ραδιενέργεια είναι εκτεθειμένη και τόσο περισσότερη ενέργεια συσσωρεύεται. Όταν οι κόκκοι εκτίθενται στο εργαστήριο, απελευθερώνουν την ενέργεια σε ελαφριά μορφή και οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την ηλικία τους.

Επιτέλους μάθαμε πως σχηματίστηκαν τα πρώτα κύτταρα και η ζωή στην Γη [Βίντεο]

“Στο σκοτεινό μας εργαστήριο, βλέπουμε φως από αυτούς τους κόκκους άμμου. Όσο πιο λαμπερό είναι το φως, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κόκκοι του ιζήματος και τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος από τότε που έχουν ταφεί”, λέει ο καθηγητής Duller.

Άλλοι γνωστοί τεράστιοι αμμόλοφοι είναι ο Star Dune στο Κολοράντο της Βόρειας Αμερικής, που φτάνει σε ύψος 225 μέτρων από την βάση του μέχρι την κορυφή! Το να ανέβει κανείς σε έναν τέτοιο αμμόλοφο δεν είναι εύκολο, καθώς κάνοντας δύο βήματα μπροστά, η άμμος μας επιστρέφει ένα βήμα πίσω. Ο καθηγητής Duller όμως λέει πως η θέα από εκεί πάνω είναι τρομερά όμορφη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.