Σε όλους μας έχει τύχει να βραχεί λίγο ή πολύ το κινητό μας. Από μια δυνατή βροχή μέχρι την πτώση στην θάλασσα ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα. Αρκετοί συμβουλεύουν να βάλουμε το κινητό μας σε ρύζι για να απορροφήσει την υγρασία, σαν μέθοδο αντιμετώπισης της ζημιάς. Όμως η πραγματικότητα έρχεται να μας ρίξει μια φάπα για να σοβαρευτούμε.
Το Macworld ξέθαψε ένα αρχείο του 2024 από την υποστήριξη της Apple, που συμβουλεύει ξεκάθαρα να μην κάνουμε χρήση ρυζιού για να στεγνώσουμε την υγρασία από τα τηλέφωνά μας, καθώς αυτό είναι πολύ πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί μικρά σωματίδια ρυζιού μπορούν να μπουν στο εσωτερικό της συσκευής και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό ενισχύει παλαιότερες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρυζιού στο στέγνωμα μιας συσκευής.
Από ότι φαίνεται από τα δεδομένα, δεν πρέπει να βάλουμε το βρεγμένο κινητό μας μέσα σε ρύζι, καθώς μπορεί να παγιδέψει την υγρασία στην συσκευή, ενώ η σκόνη και τα σωματίδια που έχει, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Από ότι φαίνεται το ρύζι και τα σωματίδια που έρχονται με αυτό δεν επιτρέπουν στο τηλέφωνο να αναπνεύσει, ώστε να στεγνώσει αρκετά γρήγορα. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της TekDry, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στο στέγνωμα ηλεκτρικών συσκευών, η χρήση ρυζιού έκανε πιο αργό το στέγνωμα από όταν η συσκευή ήταν απλά σε ένα τραπέζι. Μάλιστα, μετά από 48 ώρες σε ρύζι, μόνο το 13% της υγρασίας είχε απορροφήσει από το τηλέφωνο. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δούμε πως το ρύζι απλά δεν δουλεύει.
Πως να σώσεις όμως ένα βρεγμένο τηλέφωνο;
Αρχικά, ακόμα και τα καλύτερα τηλέφωνα με IP68 πιστοποίηση, δεν είναι απόλυτα αδιάβροχα. Όταν η συσκευή πέφτει άτσαλα σε νερό, το σοκ από την πρόσκρουση στην επιφάνεια του νερού, μπορεί να επιτρέψει στην υγρασία να προσχωρήσει στο τηλέφωνο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως νερό και ηλεκτρισμός τα πάνε τρομερά καλά στο να καταστρέφουν την συσκευή. Για αυτό μόλις η συσκευή βραχεί, πρέπει να κλείσουμε αμέσως το τηλέφωνο, ακόμα και αν φαίνεται πως λειτουργεί ακόμα. Μετά θα πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει κλειστό, ενώ αν θέλετε να το βοηθήσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σακουλάκια με σφαιρίδια σιλικόνης, που θα βρείτε στα κουτιά ηλεκτρονικών συσκευών. Απλά τα βάζετε κοντά στην συσκευή χωρίς να τα ανοίξετε, κατά προτίμηση κοντά στις θύρες της συσκευής.
Αν βρίσκεστε κοντά σε νερά όλη την ημέρα, μια αδιάβροχη θήκη είναι μια οικονομική λύση για προστασία. Αν η ζημιά είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν υπηρεσίες από επαγγελματίες που θα στεγνώσουν την συσκευή και θα φτιάξουν πιθανές ζημιές στα κυκλώματα, όμως αν φτάσουμε εκεί, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και κοστοβόρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ρύζι δε είναι φίλος μας σε αυτή την περίπτωση,
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.