Το OSIRIS-Rex της NASA τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Μπενού το 2018. Κάπου το 2020 προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε δείγματα από σκόνη και πέτρες.

Πρόκειται για έναν αστεροειδή τύπου B που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα και η επιφάνειά του αντανακλά το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, δεν έχει υποστεί αλλαγές, κάτι πουμε τη σειρά του δείχνει την ύπαρξη χημικών και βράχων από την εποχή της γένεσης του ηλιακού συστήματος.

Εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού συστήματος, πριν 4.5 δισεκτομμύρια χρόνια. Η μελέτη του ίσως ρίξει φως σε πτυχές άγνωστες για την ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος, ενώ ίσως επιβεβαιώσει την άποψη ότι η ζωή έφθασε στη Γη απο αστεροειδείς που βομβάρδισαν τον πλανήτη μας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έφθασαν τα πρώτα δείγματα του Μπενού στη Γη και δείχνουν ότι ο Μπενού διαθέτει υλικά που έχουν εντοπιστεί στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός με συνθήκες φιλικές στη παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Έτσι ο Μπενού όταν αποκολλήθηκε από τον πλανήτη του οποίου ήταν μέρος και άρχισε να περιπλανιέται στο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο έγινε ταχυδρόμος της ζωής, καθώς σε περίπτωση που προσέκρουε σε κάποιον πλανήτη θα του έδινε τα συστατικά απαραίτητα για την έναρξη της ζωής.

Εξέρευνησε την επιφάνεια του Άρη σε 4K ανάλυση – Ό,τι πιο εντυπωσιακό έχει υπάρξει! (video)

Η δημοφιλέστερη θεωρία για την ύπαρξη της ζωής στη Γη υποδεικνύει την έλευση των δομικών υλικών της από το Διάστημα μέσω της πτώσης αστεροειδών και κομητών. «Η υπόθεση της εργασίας μου είναι ότι ο Μπενού προέρχεται από ένα αρχαίο ωκεάνιο κόσμο. Το δείγμα του αστεροειδή περιέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση της ζωής» λέει ο Ντάντε Λορέτα από στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επικεφαλής ερευνητής της αποστολής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.