Η φράση του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο Φεγγάρι έχει μείνει στην ιστορία, το ίδιο και του δεύτερου. Ως μια όμορφη υπέροχη ερημιά. Πράγματι, η επιφάνεια της σελήνης αποτελεί ένα ακατοίκητο μέρος που φθάνει τους 121 βαθμούς Κελσίου και πέφτει ως και τους -133. Ωστόσο, έχει πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Το άρθρο αναφέρεται σε πέντε άκρως εντυπωσιακές αλήθειες για το φεγγάρι.

Το Φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη

Ο φυσικός μας δορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 238.855 μιλίων από τη Γη. Σταδιακά όμως απομακρύνεται, περίπου κατά μια ίντσα τον χρόνο. Η ενέργεια της περιστρεφόμενης γης μεταφέρεται στο Φεγγάρι και το σπρώχνει ακόμη πιο μακριά.

Στο Φεγγάρι συμβαίνουν σεισμοί

Το Φεγγάρι παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, με τους πρώτους σεισμούς να έχουν καταγραφεί από όργανα που άφησε η αποστολή Apollo. Κατέγραψαν περισσότερους από 13.000 σεισμούς, ακόμη και 5 ρίχτερ. Οι σεισμοί προκαλούνται από την συρρίκνωση του Φεγγαριού, όπως ακριβώς ένα σταφύλι που γίνεται σταφίδα.

Η σκόνη του Φεγγαριού είναι επικίνδυνη 

Η διαστημική υπηρεσία έχει ανακαλύψει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Επηρεάζει όργανα, κάνει ψυγεία να υπερθερμαίνονται, καταστρέφει στολές αστροναυτών, ενώ αν ήταν κατοικήσιμη θα κατέστρεφε τους πνεύμονες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Γη, το έδαφος και τα πετρώματα στη σεληνιακή επιφάνεια δεν λειαίνονται και δεν διαβρώνονται από το νερό και τον άνεμο.

Αστροναύτες έχουν αφήσει άκρως ενδιαφέροντα πράγματα στο Φεγγάρι

  • Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου 96 σακούλες κοπράνων.
  • Το σκάφος Lunar Prospector μετέφερε τις στάχτες του αστροναύτη Eugene M. Shoemaker στο φεγγάρι σε προστατευμένη κάψουλα το 1999. Θα γνωρίζουμε πάντα ότι όταν κοιτάζουμε το φεγγάρι, ο Gene θα είναι εκεί είχε δηλώσει η γυναίκα του.
  • Ο αστροναύτης Alan Shepard είχε φέρει μέχρι και μπάλες του Golf.
  • Πτώση σφυριού -φτερού: Κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης ο κυβερνήτης του Apollo 15 έριξε ταυτόχρονα ένα φτερό και ένα σφυρί. Λόγω της έλλειψης αντίστασης του αέρα, το φτερό έπεσε με τον ίδιο ρυθμό, όπως είχε συμπεράνει ο Γαλιλαίος εκατοντάδες χρόνια πριν, πως όλα τα αντικείμενα που ρίχνονται μαζί, πέφτουν με τον ίδιο ρυθμό ανεξάρτητα από τη μάζα.

το άρθρο συνεχίζεται κάτω από το video

Κομμάτια της Σελήνης ίσως έχουν προσκολληθεί στη γη

Υπάρχουν δύο γιγάντιες μάζες βραχώδους υλικού στο εσωτερικό της Γης, κατασκευασμένες από διαφορετικά στοιχεία από το υπόλοιπο εσωτερικό της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι μάζες προήλθαν από μια βίαιη σύγκρουση – την ίδια που δημιούργησε το φεγγάρι.

Οι γεωλόγοι υποψιάζονται ότι ένα αντικείμενο με την ονομασία “Theia”, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ένας μικρότερος πλανήτης, συγκρούστηκε με την πρώιμη Γη. Η Γη απορρόφησε μεγάλο μέρος της Theia και το υπόλοιπο συσσωρεύτηκε σε αυτό που είναι σήμερα το Φεγγάρι.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.