Η Microsoft κυκλοφόρησε επίσημα τη σταθερή έκδοση των Windows 11. Όπως συνηθίζεται με κάθε νέο λογισμικό, υπάρχουν αρκετά γνωστά , στο πρώτο build. Την Τρίτη, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα έκδοση που λύνει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.

Ωστόσο, ένα από τα πιο σοβαρά σφάλματα παραμένει: η κακή απόδοση στους επεξεργαστές AMD Ryzen. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο. Η τελευταία ενημέρωση των Windows κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για όσους έχουν τέτοιους επεξεργαστές.

Ήδη είναι γνωστό ότι πολλοί επεξεργαστές AMD λειτουργούν πιο αργά στα Windows 11. Συγκεκριμένα, οι επεξεργαστές AMD επηρεάζονται από δύο προβλήματα: αυξημένη καθυστέρηση προσωρινής μνήμης L3 και ο “προτιμώμενος πυρήνας” δεν λειτουργεί σωστά.

Σύμφωνα με την ίδια την έρευνα της AMD, ο αντίκτυπος στην απόδοση θα μπορούσε να φτάσει το 15% σε ορισμένα παιχνίδια. Όταν η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσημα το ζήτημα απόδοσης την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί σε μια επερχόμενη ενημέρωση του λειτουργικού της Microsoft. Όμως συνέβη το αντίθετο. Η πρώτη ενημερωμένη έκδοση των Win11 επιδείνωσε περαιτέρω το ζήτημα της απόδοσης.

Σύμφωνα με το TechPowerUp, η πρώτη αθροιστική ενημέρωση μείωσε περαιτέρω την απόδοση των επεξεργαστών AMD. Η ιστοσελίδα πραγματοποίησε ορισμένες δοκιμές σε επεξεργαστή Ryzen 7 2700X “Pinnacle Ridge” και διαπίστωσε ότι η καθυστέρηση της προσωρινής μνήμης L3 σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την ενημέρωση. Πριν από το patch, η καθυστέρηση ήταν κοντά στα 17ns. Τώρα όμως έφτασε στα 31.9ns. Αναφορικά, η καθυστέρηση ήταν περίπου 10ns στα Windows 10.

Windows 11 AMD Ryzen perf prob

Ομοίως, παρόμοια συμπεριφορά παρατηρήθηκε στις δοκιμές τους σε επεξεργαστή Ryzen 5 5600G, καταγράφοντας μια καθυστέρηση 40ns και 96GB/s ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής. Συγκριτικά, το ίδιο σύστημα είχε καθυστέρηση L3 12.4ns και απόδοση ανάγνωσης/εγγραφής έως 378GB/s στα Windows 10.

Η AMD λέει ότι οι επιδιορθώσεις για τα προβλήματα απόδοσης είναι έτοιμες και θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες. Η επιδιόρθωση καθυστέρησης της προσωρινής μνήμης L3 θα φτάσει μέσω του καναλιού Windows Update στις 19 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, η ενημερωμένη έκδοση κώδικα για τους προτιμώμενους πυρήνες (UEFI-CPPC2) θα κυκλοφορήσει από την AMD στις 21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.