Θυμάστε πόσο προβλέψιμες ήταν οι ανακοινώσεις προϊόντων της Apple μέχρι πριν από μερικά χρόνια; Όλα άλλαξαν με την ανακοίνωση του οικονομικού iPhone 5C, συνοδευόμενο από το πρώτο plus μοντέλο το 2014, με την επιστροφή στις compact ρίζες με το iPhone SE το 2016 και με την πρώτη σειρά αποτελούμενη από τρεις συσκευές πέρυσι. Ήταν αυτή η κατάσταση που μας οδήγησε στην ελπίδα ότι θα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε ένα sequel μαζί με τα XS, XS Max και  XR, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη.

Με δεδομένο τον χρόνο που έχει περάσει, το iPhone SE δεν είχε πρόβλημα να τρέξει την τελευταία έκδοση του iOS και θα μπορούσε να λάβει και την επόμενη. Μπορείτε και πάλι να το βρείτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα και εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο ebay.

Γεγονός όμως είναι ότι πρόκειται για μια συσκευή η οποία βαδίζει προς το τέλος της ζωής της και η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Σε μια εποχή που οι οθόνες όλο και αυξάνονται και οι μεγάλες οθόνες θεωρούνται η κανονικότητα, δεν χρησιμοποιούμε καν τον όρο phablet πλέον.

Όλα ξεκίνησαν με το iPhone 6

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Galaxy Note, η Apple αποκάλυψε το πρώτο της iPhablet, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από το Note 4 αλλά με λίγο μικρότερη οθόνη. Το 5.5 ιντσών iPhone 6 Plus και των 4.7 ιντσών iPhone 6 μοσχοπούλησαν. Το 6s και 6s Plus δεν άλλαξαν πολύ την κατάσταση και στη συνέχεια ήρθε το iPhone SE.

Η Apple είχε σίγουρα μάθει από τα λάθη του 5C, βάζοντας τον ίδιο επεξεργαστή στο SE όπως και στο 6s, αλλά ίσως ήταν ήδη αργά για compact handsets. Συγκεκριμένοι αριθμοί πωλήσεων δεν είχαν δημοσιευθεί. Η συνολική διάθεση iPhone συσκευών κινούνταν πτωτικά κατά τη διάρκεια του τριμήνου του SE. Fast forward στο σήμερα και η διείσδυση του iPhone SE στις ΗΠΑ είναι κάτω των 6, 6s, 6s Plus. Εν ολίγοις, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για να ακολουθήσει ένας διάδοχος.

Είναι η αλήθεια, ότι το Cupertino πουλά περισσότερο hardware από ποτέ. Μιλάμε για τρία νέα iPhones, τέσσερα παλαιότερα, τέσσερα διαφορετικά iPads, μερικά Macs και δυο Apple Watches, αλλά και ένα HomePod. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, που η Apple έπρεπε να εγκαταλείψει, ένα λιγότερο δημοφιλές προϊόν. Ενώ και ένας διάδοχος, θα οδηγούσε μια πιο περίπλοκη σειρά προϊόντων, που ήδη προκαλεί πονοκέφαλο.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο στην Apple για τον αργό θάνατο των compact smartphones. Η τελευταία mini έκδοση της Samsung ενός flagship ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ τα πρόσφατα Galaxy J4+ και J6+ είναι σχετικά μεγάλα. Οι περισσότεροι Android κατασκευαστές πιστεύουν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο. Ακόμη και Android Go συσκευές έχουν οθόνη τουλάχιστον των 5 ιντσών.

Από την πλευρά της Sony, η σειρά Xperia Compact είναι ζωντανή αν και η εταιρεία παρερμηνεύει σε κάποιες περιπτώσεις τη σημασία της λέξης compact. Το Xperia XZ2 Compact έρχεται με οθόνη 5 ιντσών, που είναι μόλις 0.3 ίντσες μικρότερη από το αρχικό Galaxy Note. Αλήθεια είναι, ότι τα compact τηλέφωνα, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.