Πόσο σταθερά είναι τα διάφορα πλανητικά συστήματα; Η Γη και τα επτά αδέρφια της θα συνεχίζουν πάντα να ακολουθούν τις σταθερές ουράνιες τροχιές τους ή μια μέρα θα φύγουμε από τη κοσμική μας γειτονιά;

Οι φυσικοί ήδη κατανοούν τους κανόνες που διέπουν τις τροχιές ουράνιων σωμάτων, ωστόσο όταν προστίθενται ένα τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο η δυναμική γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Σύμφωνα με αυτούς, προκύπτουν αστάθειες που μπορεί ένα ουράνιο σώμα να εκτιναχθεί στο διάστημα ή να πέσει μέσα στο άστρο που το φιλοξενεί.

Μόλις ανακαλύφθηκε υπερσμήνος Γαλαξιών τέρας σε μέγεθος

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι 1 στα 12 αστέρια έχουν καταβροχθίσει ολόκληρους πλανήτες. Η έρευνα έδειξε χημικές ανωμαλίες που υποδεικνύουν ότι το ένα άστρο είχε καταπιεί πλανητικό υλικό που κάποτε βρισκόταν σε τροχιά.

Αν ένα άστρο καταπιεί ένα ή περισσότερα μέλη ενός πλανητικού συστήματος, κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι πρέπει να έχει συμβεί κάποια αστάθεια στη δυναμική του συστήματος. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι μια τέτοια αστάθεια μπορεί να είναι συνηθισμένη στην αρχή της ζωής ενός πλανητικού συστήματος – τα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Ωστόσο, τυχόν ίχνη πλανητών που απορροφήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου θα ήταν μη ανιχνεύσιμα στα αστέρια που παρατήρησαν οι ερευνητές και τα οποία έχουν ηλικία δισεκατομμυρίων ετών.

Κάτι τέτοιο δείχνει ότι οι χημικές ανωμαλίες  προκλήθηκαν  από πιο πρόσφατες αστάθειες στο πλανητικό σύστημα. Πολλά πλανητικά συστήματα είναι ασταθή, ιδιαίτερα με είδη πλανητών που αποκαλούνται υπερ Γη, δηλαδή μεγαλύτερα από τη Γη, αν και μικρότεροι από το Δία.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, η σταθερότητα στο ηλιακό μας σύστημα δεν είναι δεδομένη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.