displays

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του κάθε smartphone σήμερα είναι η τεχνολογία της οθόνης του. Η οθόνη είναι το μέρος της συσκευής που θα δαπανήσουμε το 99 τοις εκατό του χρόνου μας. Εάν η οθόνη είναι πολύ μεγάλη, ή πολύ μικρή ή δυσδιάκριτη στο φως του ήλιου, η χρήση γίνεται περισσότερο αγγαρεία παρά απόλαυση.

Όπως και οι τηλεοράσεις, η συνολική ποιότητα της οθόνης μπορεί να κριθεί με κάποια χαρακτηριστικά και όχι μόνο με το μέγεθος και την ανάλυση. Οι οθόνες των κινητών συσκευών μπορούν να εκτιμηθούν επίσης και με βάση τη ‘καθαρότητα’, την παλέτα χρωμάτων, την αντίθεση, την ανακλαστικότητα, τη φωτεινότητα, τη γωνία θέασης και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως και στις τηλεοράσεις, υπάρχουν και διαφορετικά είδη οθονών και κάθε ένα απ αυτά είτε κερδίζει είτε χάνει σε κάποια από αυτά τα χαρακτηστικά.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι και εδώ τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Συχνά το τι θέλουμε είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, οι οθόνες HD Super AMOLED της Samsung, που ενώ είναι διαβόητες για τον υπερκορεσμό χρωμάτων τους δεν είναι τόσο ρεαλιστικά, αλλά πάλι απο την άλλη μπορεί να κάνει ακόμη και τις πιο θαμπές εικόνες, εξαιρετικά ζωντανές και πολύχρωμες. Κάποιοι αποδοκιμάζουν αυτό τον υπερκορεσμό χρωμάτων και προτιμούν πιο ακρίβεια στα χρώματα (μέσω των LCD πάνελ).

Κατά την αγορά ενός νέου τηλεφώνου, μπορείτε θα συναντήσετε μια πλειάδα από διαφορετικούς όρους μάρκετινγκ, όπως PureMotion HD +, οθόνη Retina ή ColorBoost. Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι σημαντικά; Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει βρισκόμαστε εδώ για να τα αναλύσουμε ένα ένα. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.

OLED (AMOLED)

display-technologies-explained-3

Τα αρχικά OLED σημαίνουν Organic Light-Emitting Diode, και αυτός ο συγκεκριμένος τύπος οθόνης έρχεται με πολλά  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ταυτόχρονα. Τα πάνελ OLED έχουν πολύ υψηλό λόγο αντίθεσης και υπερκορεσμό χρωμάτων. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που η Super AMOLED (Active Matrix Organic-Light-Emitting Diode) της Samsung είναι η πιο δημοφιλής στην αγορά. Το μαύρο είναι πραγματικά μαύρο και τα χρώματα πραγματικά έντονα.

Το άλλο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα είναι η κατανάλωση ενέργειας. Σε αντίθεση με τις άλλες τεχνολογίες προβολής τα μαύρα pixels στην οθόνη OLED είναι στην πραγματικότητα κλειστά! Δεν τρέχει καθόλου ρεύμα μέσα τους, έτσι εξοικονομείται πάρα πολύ ενέργεια. Ανάλογα με τη διάταξη των υποπίξελ, όμως, τα OLED πάνελ τείνουν να έχουν μια μπλε απόχρωση. Για να είμαστε δίκαιοι όμως σχεδόν όλα τα κινητά έχουν πρόβλημα με την απόδοση χρωμάτων στην ψυχρή μεριά της παλέτας χρωμάτων. Αλλά οι OLED, ειδικά οι Super AMOLED (μη PenTile), έχουν σαφώς μια πιο blueish (προς το μπλε) απόχρωση.

Novaled_technology_01_b59f92573c

Το πρόβλημα με τα OLED πάνελ, όμως, είναι η διάρκεια ζωής τους. Τα μπλε pixels είναι τα πιο αναποτελεσματικά υποπίξελ στο OLED πάνελ. Αντλούν περισσότερο ρεύμα και τελικά καταλήγουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Έτσι αυτή η blueish απόχρωση τείνει να εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα και το βαθύ μαύρο, τότε το  OLED (ή Super AMOLED) πάνελ είναι φτιαγμένο για σας. Μπορείτε να βρείτε οθόνες AMOLED σε κάποιο Nokia, Samsung ή Motorola smartphone, αν και περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως τη Super LCD3 για την ακρίβεια της και την υψηλότερη ανάλυση.

ClearBlack and PureMotion HD+

AZL4066

Ένας από τους όρους της Nokia στο μάρκετινγκ είναι ο τύπος οθόνης ClearBlack. Η βασική λειτουργία πίσω από το ClearBlack είναι να βοηθάει την οθόνη να αποδώσει τα μέγιστα όταν βρίσκεται κάτω από το φως του Ήλιου, ένα σημείο που σχεδόν κάθε τύπος οθόνης χάνει (με την εξαίρεση του Mirasol).

Για την καταπολέμηση της φωτεινότητας του ήλιου και της ανακλαστικότητας της επιφάνειας που καλύπτει η οθόνη, η Nokia προσθέτει μερικά ακόμη nits φωτεινότητας και βάζει μερικά στρώματα πόλωσης  στην πάνω απο την οθόνη. Η Nokia συγκρίνει το ClearBlack με ένα σώμα νερού μέσα στο έντονο φως της ημέρας. Επειδή το φως αντικατοπτρίζεται στην επιφάνεια του νερού, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε κάτω από την επιφάνεια. Αλλά αν έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου polarized , μπορείτε να δείτε κάτω από την επιφάνεια πολύ πιο εύκολα αφού εξαλείφονται έτσι οι αντανακλάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένας τύπος οθόνης που είναι πιο εύκολο να τη χρησιμοποιούμε κάτω από τον Ήλιο χωρίς να αυξήσουμε τη φωτεινότητα στο τέρμα και σαν αποτέλεσμα να ‘τρώμε’ γρήγορα την μπαταρία μας.

Nokia_polarisation_large_verge_medium_landscape

Άλλος ένας όρος μάρκετινγκ της Nokia είναι η οθόνη που εισήγαγε με το Lumia 920 τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η PureMotion HD +.

Έχει χαρακτηριστικά ότι έχει πολύ γρήγορη απόκριση, τρέχει σε ανάλυση WXGA, έχει χαμηλή αντανακλαστικότητα και υψηλότερη φωτεινότητα και αντίθεση. Η Nokia έκανε την οθόνη PureMotion HD + έξτρα ευαίσθητη, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλα νύχια (για τις γυναίκες) ή ακόμα και με λεπτά γάντια.

normaldisplay

Retina Display

Πιθανός ένας από τους όρους που έχετε ακούσει πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλο είναι η Retina. Είναι μια IPS (in-plane switching) LCD οθόνη. Ο όρος, με το πέρασμα του χρόνου, έχει καταντήσει ένα μπέρδεμα για όλους μας. Η οθόνη Retina δεν είναι ουσιαστικά ένας τύπος οθόνης. Η Retina είναι κάτι που η Apple έχει εφεύρει και δεν αποτελεί κάποια συγκεκριμένη επιστήμη οθόνης, καθώς είναι ένας ορισμός βάση της πυκνότητας των pixel ανάλογα με τη μέση απόσταση και τη γωνία που η συσκευή χρησιμοποιείται. Υπάρχει κάποια διαφωνία για πότε μια οθόνη ορίζεται σαν Retina καθώς η απόσταση και η γωνία δεν παραμένουν πάντα σταθερά.

Ο όρος Retina χρησιμοποιείται για να υποδείξει την καθαρότητα της οθόνης. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά σαν όρος στο iPhone 4, ήταν σίγουρα το πιο πυκνό σε pixel smartphone (326 pixels ανά ίντσα). Η ιδέα ήταν πως η πυκνότητα του το καταστούσε  σχεδόν αδύνατο να διακρίνετε τα μεμονωμένα pixel με γυμνό μάτι – και ότι τα πάντα, κυρίως το κείμενο, θα ήταν πεντακάθαρο (όσο και αν ζουμάρατε).

Έτσι η οθόνη του iPhone 5, που είναι IPS Retina LCD θεωρείται ως μία από τις πιο κρυσταλλένιες και ‘καθαρές’ οθόνες  που έχουν γίνει ποτέ.

True HD IPS+

display-technologies-explained-1

Ο όρος που χρησιμοποιείται από την  LG για τον τύπο οθόνης της είναι γνωστό ως True HD IPS +, και θα το βρούμε στις συσκευές LG Optimus G και Nexus  4. Η LG διαφημίζει πως η True HD IPS +έχει χαρακτηριστικά τα αληθινά, φυσικά χρώματα, αυτόματες ρυθμίσεις χρωμάτων (χάρη στη μηχανή γραφικών LG HD), μεγάλη φωτεινότητα και χαμηλή κατανάλωση.

Μερικοί καταναλωτές όμως έχουν την αίσθηση πως σε ορισμένες συσκευές της LG, όπως το Nexus 4, η οθόνη φαίνεται σαν ξεφτισμένη και σίγουρα είναι ακόμα πιο εύκολο να το παρατηρήσεις όταν βρίσκεται δίπλα σε συσκευές όπως το Galaxy Note II.

ColorBoost

motorola-photon-q-review-23-640x424

Πρόσφατα, η Motorola εγκατέλειψε το πλοίο που λέγεται Super AMOLED πάνελ και αποφάσισε να παει προς τις οθόνες TFT LCD και πέρυσι, έφερε στο παιχνίδι του μάρκετινγκ ένα νέο όρο, τον ColorBoost. Αν και τώρα χρησιμοποιεί οθόνες LCD, η εταιρεία έχει τελειοποιήσει τα πάνελ της έτσι ώστε να κοντράρουν στα ίσα τις OLED στο θέμα saturation και κρατώντας ταυτόχρονα τις καλύτερες επιδόσεις της LCD. Σαν επιλογή βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν προτιμάτε LCD, αλλά θέλετε το saturation των OLED, τότε το ColorBoost της Motorola είναι πιθανόν η καλύτερη επιλογή για εσάς.

PenTile Matrix

Nexus_one_screen_microscope

Ένας άλλος όρος που ‘παίζει’ πολύ αυτή την εποχή είναι αυτός του PenTile, αλλά πάλι εδώ, όπως και με τη Retina Display, αυτός ο όρος είναι παρεξηγημένος. Το PenTile Matrix δεν είναι τύπος της οθόνης, είναι απλά μια ομάδα subpixel σε άλλη διάταξη. Σε αντίθεση με την τυπική διάταξη pixel RGB, που διαθέτει τρία υποπίξελ σε κάθε pixel (ένα κόκκινο, ένα πράσινο και ένα μπλε), η PenTile Matrix έχει μόνο δύο υποπίξελ σε κάθε pixel. Το κόκκινο και το μπλε pixel εδώ είναι παρών και αποτελούν τη βάση των χρωμάτων, ενώ το πράσινο μοιράζεται σαν χρώμα στην παλέτα, και βρίσκεται ανάμεσα στα δύο βασικά pixels.

Η ιδιαιτερότητα της PenTile είναι στο ότι το μάτι μας λαμβάνει το πράσινο χρώμα πιο εύκολα από τα υπόλοιπα και έτσι σε κάποιες φωτογραφίες έχουμε την εντύπωση πως πρασινίζουν. Όμως, να πούμε εδώ πως υπάρχουν διάφοροι τύποι διάταξης για τα υποpixel της PenTile Matrix και κάποιες από αυτές έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με κάποιες άλλες. Για παράδειγμα, μερικοί σχηματισμοί ενσωματώνουν και ένα λευκό pixel μέσα (RGBW),το οποίο επιτρέπει στον οπίσθιο φωτισμό να περάσει πιο εύκολα σε εμάς, δίνοντας μια πιο φωτεινή εικόνα με την ίδια κατανάλωση ενέργειας.

Ποίος είναι ο δικός σας τύπος οθόνης;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.