Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το τμήμα της συσκευής με την μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας σε ένα smartphone είναι η οθόνη, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το wallpaper που επιλέγετε, διαδραματίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της μπαταρίας. Ένα μαύρο wallpaper ή γενικώς με σκοτεινά χρώματα, μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική διάρκεια μπαταρίας στο smartphone σου. Βέβαια, εξαρτάται από τον τύπο της οθόνη του smartphone. Καλό όμως είναι πρώτα να αναφερθούμε στις διαφορετικές τεχνολογίες οθόνης που υπάρχουν. Στη smartphone αγορά, η πλειοψηφία των οθονών είναι είτε AMOLED είτε LCD.

LCD

Το αρχικά της LCD οθόνης, σημαίνουν Liquid Crystal Display και είναι το ίδιο είδος τεχνολογίας που θα βρείτε και στις τηλεοράσεις ή στις οθόνες των υπολογιστών σας. Όπως δηλώνει και η ονομασία της, οι Liquid Crystal Displays, πρόκειται στην ουσία για κρύσταλλα, που δεν εκπέμπουν φως αλλά αντίθετα μεταδίδουν φως από μια πηγή φωτός. Τα  LG G7 THinQ, HTC U11 Plus, Huawei Mate 10 και Sony Xperia XZ2 έχουν τέτοιου είδους οθόνες και αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι LCDs καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας, επειδή το κάθε pixel χρειάζεται να φωτιστεί κάθε φορά που η οθόνη χρησιμοποιείται.

AMOLED και OLED

Οι AMOLED, που τα αρχικά σημαίνουν Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode χρησιμοποιούνται και για τις τηλεοράσεις αλλά πιο χαρακτηριστική είναι η χρήση τους στα smartphones. Οι OLED οθόνες είναι παρόμοιες, αλλά δεν χρησιμοποιούν ένα Active Matrix. Οι οθόνες της Samsung για παράδειγμα, είναι συνήθως AMOLED. Τα Galaxy S9, Galaxy Note 8, Galaxy S8  χρησιμοποιούν μια οθόνη τύπου AMOLED, όπως και τα Google Pixel 2. Η οθόνη δημιουργείται από οργανικό υλικό που παράγει φως όταν το ρεύμα περάσει μέσω αυτής. Οι AMOLED οθόνες καταναλώνουν πιο μικρά ποσά ενέργειας από την μπαταρία, επειδή το κάθε pixel δεν φωτίζεται συνεχώς. Επίσης δείχνουν τα πραγματικά μαύρα, επειδή δεν υπάρχει back-lighting.

Διάρκεια μπαταρίας, AMOLED vs LCD

Αν έχετε μια AMOLED οθόνη, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια από την μπαταρία χρησιμοποιώντας ένα μαύρο wallpaper. Το XDA Developers διεξήγαγε ένα μικρό σχετικό πείραμα και διαπίστωσε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε ως και 6% σε διάρκεια μπαταρίας ανά ώρα στο 20% της φωτεινότητας μέσω της χρήσης ενός μαύρου wallpaper σε μια AMOLED οθόνη και περίπου 8% ανά ώρα σε πλήρη φωτεινότητα. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μια always-on screen. Αντίθετα, στις LCDs οθόνες, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, επειδή βασίζονται σε οπίσθιο φωτισμό. Το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να βάλετε τη συσκευή σας σε Battery Saver mode και να προσπαθήσετε να μην ενεργοποιείτε συνεχώς την οθόνη. Διατηρήστε παράλληλα την φωτεινότητα σε χαμηλά επίπεδα και θέστε ένα μικρό χρονικό όριο απενεργοποίησης της οθόνης. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορείτε να έχετε τα πιο φωτεινά Wallpapers και θέματα, χωρίς να κάνουν διαφορά στην ενέργεια που καταναλώνεται από από την μπαταρία.

Επίσης, οι χρήστες AMOLED οθονών, μπορούν να μεγιστοποιήσουν την διάρκεια της μπαταρίας, μέσω της χρήσης σκουρόχρωμων θεμάτων. Αν αλλάξετε την εμφάνιση πολλών apps μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Εκτός των άλλων, σπαταλάμε περισσότερο χρόνο στις εφαρμογές παρά στη Homescreen.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.