Πρόσφατες εξελίξεις στις μεθόδους αποθήκευσης σε υπολογιστές έχουν ανοίξει το δρόμο για συσκευές που μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασίες τόσο ακραίες που τα πετρώματα αρχίζουν να λιώνουν. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπολογιστές που θα μπορούν να λειτουργούν στα πιο σκληρά περιβάλλοντα στη Γη, όπως ηφαίστεια, ακόμη και “εξωγήινες κολάσεις”, όπως η Αφροδίτη.

Οι τρέχουσες συσκευές μη πτητικής μνήμης (NVM), συμπεριλαμβανομένων των δίσκων στερεάς κατάστασης (SSD), συνήθως αποτυγχάνουν μόλις οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 572 βαθμούς Φαρενάιτ (300 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα σιδηροηλεκτρική δίοδο, μια συσκευή μεταγωγής ημιαγωγών, η οποία συνέχισε να λειτουργεί ακόμη και όταν υποβλήθηκε σε θερμοκρασίες έως και 1.112 βαθμούς Φαρενάιτ (600 βαθμούς Κελσίου).

Κοιμηθείτε ήσυχοι, η ανθρωπότητα δεν θα αφανιστεί σύντομα, σύμφωνα με υπερυπολογιστή

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία ανοίγει δυνατότητες για τη χρήση αισθητήρων και υπολογιστικών συσκευών σε ακραία περιβάλλοντα, όπως πυρηνικά εργοστάσια, εγκαταστάσεις διερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βαθιά πεδία, ή ακόμη και στην Αφροδίτη, όπου οι προηγούμενες συσκευές θα είχαν αποτύχει μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η συσκευή NVM χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται σιδηροηλεκτρικό νιτρίδιο του σκανδίου του αλουμινίου (AlScN), το οποίο μόλις πρόσφατα εμφανίστηκε ως επιλογή ημιαγωγών υψηλής απόδοσης. Ο βασικός παράγοντας έγκειται στην αναλογία των ατόμων εντός του υλικού, με τη συσκευή να βασίζεται σε μια δίοδο AlScN πάχους 45 νανομέτρων – σημαντικά μικρότερου από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

NVM AlScN

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι NVM συσκευές αυτές μπορούσαν να αντέξουν ένα εκατομμύριο κύκλους ανάγνωσης και να διατηρήσουν σταθερή αναλογία on-off για πάνω από έξι ώρες, ένα πρωτοφανές επίτευγμα. Με την ενσωμάτωση αυτής της μνήμης υψηλής θερμοκρασίας με επεξεργαστές, πιστεύεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν προηγμένα υπολογιστικά συστήματα για χρήση σε διάφορες βιομηχανίες και περιβάλλοντα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.