Ένα πρωτοποριακό υλικό από πυρίτιο, εξοπλισμένο με νανοαγκάθια, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των ιών, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα 96% στην εξουδετέρωση των σωματιδίων του ιού κατά την επαφή.

Το καινοτόμο αυτό υλικό, που αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) στην Αυστραλία, έχει τεράστιες δυνατότητες χρήσης σε νοσοκομεία, εργαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις όπου τα αυστηρά μέτρα υγιεινής είναι υψίστης σημασίας.

Τα νανοαγκάθια, που μοιάζουν με μικροσκοπικά δόρατα, τρυπούν φυσικά τα σωματίδια του ιού κατά την επαφή, διαταράσσοντας τη δομή τους και εμποδίζοντας την ικανότητά τους να αναπαραχθούν. Αυτός ο μηχανισμός καταστέλλει αποτελεσματικά την επιφανειακή ιική δραστηριότητα μέσα σε έξι ώρες.

Η πανδημία άλλαξε δραματικά το προσδόκιμο ζωής και τώρα ξέρουμε πόσο!

Η Dr. Natalie Borg, μοριακή βιολόγος του RMIT, διευκρινίζει: “Η επιφάνεια που σκοτώνει τους ιούς μπορεί να φαίνεται σαν ένας κομψός μαύρος καθρέφτης, αλλά σε αυτή βρίσκεται ένα δίκτυο μικροσκοπικών αιχμών σχεδιασμένων να εξοντώνουν τους ιούς. Το υλικό αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε επιφάνειες και συσκευές που αγγίζονται συχνά, λειτουργώντας ως προληπτικό μέτρο για τον μετριασμό της μετάδοσης ιών και τη μείωση της εξάρτησης από απολυμαντικά”.

νανοαγκάθια ιού ιών ιός ιοί

Εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά νανοκλίμακας της φύσης που βρίσκονται στα φτερά των εντόμων, οι ερευνητές κατασκεύασαν σχολαστικά τα νανοαγκάθια χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής ιοντικής ροής σε ένα λεπτό πλακίδιο πυριτίου.

Με ύψος μόλις 290 νανόμετρα και πάχος 2 νανόμετρα, αυτές οι ακίδες δοκιμάστηκαν εναντίον τεσσάρων παραλλαγών του ιού της ανθρώπινης παραϊνφλουέντσας (hPIV-3), αποδίδοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα που τεκμηριώνονται στη δημοσιευμένη εργασία της ομάδας.

Ο Dr Samson Mah, φυσικός του RMIT, υπογραμμίζει τον πιθανό αντίκτυπο της ενσωμάτωσης αυτής της τεχνολογίας σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, δηλώνοντας: “Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας αιχμής σε εγκαταστάσεις, όπως εργαστήρια και χώρους υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες περιορισμού των μολυσματικών ασθενειών”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.