Η πανδημία προκάλεσε μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως, κατά 1.6 χρόνια, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Αυτό βάζει φρένο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που είδαμε την περασμένη δεκαετία, με εκατοντάδες ερευνητές να εξετάζουν τα δεδομένα για το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, των ΗΠΑ.

«Για τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο, η πανδημία του Covid-19 είχε πιο βαθύ αντίκτυπο από οποιοδήποτε γεγονός που παρατηρήθηκε εδώ και μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών», δήλωσε ο Austin Schumacher, ερευνητής του IHME και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Κατά την περίοδο 2020-2021, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στο 84%, από δεδομένα που αναλύθηκαν από 204 χώρες, αποδεικνύοντάς τις καταστροφικές πιθανές επιπτώσεις των νέων ιών, είπε σε δήλωσή του Ο Schumacher.

Το ποσοστό θανάτου σε άτομα άνω των 15 ετών αυξήθηκε κατά 22% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών.

Το Mexico City, το Περού και η Βολιβία ήταν μερικές από τις περιοχές που το προσδόκιμο μειώθηκε περισσότερο.

Όμως υπάρχουν και καλά νέα. Μισό εκατομμύριο λιγότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν το 2021 σε σύγκριση με το 2019, συνεχίζοντας τη μακροχρόνια μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου, Hmwe Hmwe Kyu, χαιρέτισε αυτήν την «απίστευτη πρόοδο», λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην «επόμενη πανδημία και στην αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων στην υγεία μεταξύ των χωρών».

Πάντως ακόμα και με την πανδημία, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ. Μεταξύ του 1950 και του 2021, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 23 χρόνια, από τα 49 στα 72 έτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτός είναι ο φθηνότερος τρόπος διατήρησης αριθμού κινητού

Κατά την διάρκεια της πανδημίας 15.9 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω διαταραχών που σχετίζονται με αυτήν, σύμφωνα με την μελέτη. Οι υπερβολικοί θάνατοι υπολογίζονται συγκρίνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων με τον αριθμό των θανάτων που θα αναμένονταν αν δεν υπήρχε πανδημία.

Οι υπερβολικοί θάνατοι υπολογίζονται συγκρίνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων με τον αριθμό των θανάτων που θα αναμένονταν αν δεν υπήρχε πανδημία.

Δυστυχώς στην μελέτη δεν είχαμε στοιχεία για το πόσοι πέθαναν όντως από την πανδημία και πόσοι από τις επιπτώσεις της, όπως προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν λόγω ελλείψεων των νοσοκομείων και του προσωπικού, από ψυχολογικά προβλήματα λόγω του εγκλεισμού και από προβλήματα καρδιάς, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας.Αυτά τα δεδομένα θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να δούμε επιτέλους πόσοι ήταν οι θάνατοι από την πανδημία και πόσοι λόγω των επιπτώσεων και των μέτρων που λήφθηκαν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλαξε το προσδόκιμο σε όσους έκαναν τα φολια… Και γενικώς έχει αλλάξει λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος φαντάζομαι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.