Πρόσφατα, ένας νεοανακαλυφθείς γαλαξίας αμφισβήτησε τα τρέχοντα μοντέλα για το σχηματισμό γαλαξιών καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πρωιμότερου που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Αυτός ο λαμπερός γαλαξίας εμφανίστηκε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και οι επιστήμονες τον ονόμασαν JADES-GS-Z14-0. Μια άλλη ανακάλυψη, ο JADES-GS-Z14-1, επιβεβαιώθηκε ότι είναι σχεδόν εξίσου μακρινός, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατανόησή μας για το πρώιμο σύμπαν.
Οι αστρονόμοι χαρακτήρισαν αυτές τις ανακαλύψεις ως «αδιαμφισβήτητες», υποδεικνύοντας ότι ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τις θεωρίες τους για την κοσμική αυγή. Η παρατήρηση του JADES-GS-Z14-0 τον Ιανουάριο του 2024 αποκάλυψε την μετατόπισή του, καθιστώντας τον τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτός ο ογκώδης γαλαξίας έχει διάμετρο πάνω από 1.600 έτη φωτός και αποτελείται κυρίως από νεαρά αστέρια και όχι από εκπομπή μιας μαύρης τρύπας.
Το James Webb τράβηξε φωτογραφία το Φεγγάρι του Κρόνου και παίζει κάτι πολύ περίεργο!
Τρεις ξεχωριστές εργασίες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη. Αυτό το λαμπρό σημείο δεδομένων αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνορο στην κατανόησή μας για το πώς σχηματίστηκε το σύμπαν στα πρώτα του στάδια. Οι γνώσεις μας για την κοσμική αυγή ήταν περιορισμένες λόγω μιας ομίχλης ουδέτερου υδρογόνου που διέσπαγε το φως στο πρώιμο σύμπαν. Καθώς αυτή η ομίχλη διαλύθηκε και το διάστημα έγινε διαφανές, άρχισαν να εμφανίζονται αστέρια και γαλαξίες. Για να κατανοήσουμε πλήρως αυτή την περίοδο και πώς διαμόρφωσε το σύμπαν μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε μέσα από αυτή την ομίχλη και να μελετήσουμε το περιεχόμενό της.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έχει σχεδιαστεί με ισχυρά υπέρυθρα μάτια για να διεξάγει την προηγμένη έρευνα JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES), αναζητώντας αντικείμενα στα πρώτα 650 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μέσω της ικανότητάς του να βλέπει μέσα από πυκνά στοιχεία με ελάχιστη σκέδαση, το JWST έχει κάνει μερικές συναρπαστικές ανακαλύψεις. Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν η παρουσία μεγάλων αντικειμένων πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Αυτό αμφισβητεί τις προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τον σχηματισμό των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών και των γαλαξιών, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι διαδικασίες μπορεί να συμβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.
Μεταξύ αυτών των ανακαλύψεων, ο JADES-GS-Z14-0 ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα αξιοσημείωτος. Το μέγεθος και η φωτεινότητά του διαψεύδουν τις παραδοσιακές προσδοκίες για τους γαλαξίες των πρώτων δεκαετιών του σύμπαντος, υποδεικνύοντας σημαντική παρουσία αστέρων και όχι αναπτυσσόμενων μαύρων τρυπών. Η ανάλυση του φωτός του JADES-GS-Z14-0 αποκαλύπτει απροσδόκητα στοιχεία όπως σκόνη και οξυγόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές γενιές αστέρων μεγάλης μάζας πρέπει να έχουν ήδη ζήσει και πεθάνει 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την τρέχουσα κατανόηση της διάρκειας ζωής των άστρων και της γαλαξιακής εξέλιξης στο πρώιμο σύμπαν.
Συμπερασματικά, ο JADES-GS-Z14-0 αναγκάζει τους αστρονόμους να επανεξετάσουν την κατανόηση της κοσμικής αυγής, αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλοι, φωτεινοί γαλαξίες μπορούν να συγκροτηθούν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτός ο γαλαξίας χρησιμεύει ως ένα πρωτοποριακό παράδειγμα γρήγορου γαλαξιακού σχηματισμού στο πρώιμο σύμπαν, διευρύνοντας τα όρια των γνώσεων μας για την κοσμική εξέλιξη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.