Οι διαστημικοί ανελκυστήρες είναι μια συναρπαστική ιδέα που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια. Αντί να χρειαζόμαστε μήνες για να φτάσουμε σε άλλους πλανήτες, ένας διαστημικός ανελκυστήρας θα μπορούσε να μας πάει εκεί σε ένα κλάσμα του χρόνου. Ωστόσο, η κατασκευή μιας τέτοιας δομής δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλές προκλήσεις στέκονται εμπόδιο.

Η εταιρεία Obayashi Corporation στην Ιαπωνία πιστεύει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός διαστημικού ανελκυστήρα. Ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός έργου αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, με την ελπίδα να ξεκινήσουν τη λειτουργία έως το 2050. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην έρευνα και την ανάπτυξη, η πραγματική κατασκευή μπορεί να μην ξεκινήσει το συντομότερο το επόμενο έτος.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα ενός διαστημικού ανελκυστήρα, αλλά υπάρχουν και επιστήμονες που επιθυμούν διακαώς να το πραγματοποιήσουν. Το υψηλό κόστος της εκτόξευσης αντικειμένων στο διάστημα με τη χρήση πυραύλων είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας διαστημικός ανελκυστήρας είναι τόσο ελκυστικός. Με τη δυνατότητα να μειώσει δραστικά το κόστος και τους χρόνους ταξιδιού, ένας διαστημικός ανελκυστήρας θα μπορούσε να είναι το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος.

Οι διαστημικοί ανελκυστήρες είναι μια ωραία ιδέα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μεταφέρουμε πράγματα στο διάστημα με χαμηλό κόστος. Αντί να χρησιμοποιούμε πυραύλους, θα χρησιμοποιούσαμε ηλεκτρομαγνητικά οχήματα που ονομάζονται climber. Αυτά τα οχήμα θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια ή μικροκύματα, οπότε δεν θα χρειάζονταν καύσιμα. Σύμφωνα με έκθεση του Ishikawa για την Obayashi Corporation, αυτός ο τύπος διαστημικού ανελκυστήρα θα μπορούσε να κάνει τη μεταφορά πραγμάτων στο διάστημα να κοστίζει μόνο 114 δολάρια ανά περίπου ένα κιλό.

Παρόλο που ο Falcon 9 της SpaceX είναι ένας από τους φθηνότερους πυραύλους με περίπου 2.454 δολάρια ανά περίπου ένα κιλό, οι διαστημικοί ανελκυστήρες θα ήταν και πάλι κατά πολύ φθηνότεροι. Είναι επίσης ασφαλέστεροι επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων και θα μπορούσαν να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Οι ανελκυστήρες θα ταξίδευαν πιο αργά από τους πυραύλους, αλλά με λιγότερες δονήσεις, κάτι που είναι καλό για τον ευαίσθητο εξοπλισμό.

Αυτός είναι ένας ανελκυστήρας που σε πάει στο διάστημα – Δείτε φωτογραφίες

Ένα μεγάλο πρόβλημα με την κατασκευή ενός διαστημικού ανελκυστήρα είναι να βρούμε από τι θα τον φτιάξουμε. Ο χάλυβας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει επειδή θα χρειαζόταν περισσότερος χάλυβας από ό,τι υπάρχει στη Γη για να αντέξει την ένταση. Ο Ishikawa πρότεινε αντ’ αυτού τη χρήση νανοσωλήνων άνθρακα επειδή είναι ελαφρύτεροι και ισχυρότεροι από τον χάλυβα.

Ενώ οι νανοσωλήνες είναι απίστευτα ισχυροί, είναι επίσης πολύ μικροσκοπικοί, μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου σε διάμετρο. Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τους κάνουν πολύ μεγάλους, με τους μεγαλύτερους να είναι μόνο περίπου 60 εκατοστά. Για να φτάσει σε γεωσύγχρονη τροχιά και να ισορροπήσει σωστά, ο δεσμός θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 35 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν ένα εντελώς νέο υλικό για τον διαστημικό ανελκυστήρα.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που συνοδεύουν την κατασκευή ενός διαστημικού ανελκυστήρα. Ο ιμάντας θα βρίσκεται υπό ακραία τάση και θα μπορούσε εύκολα να σπάσει ή να καταστραφεί από πράγματα όπως τα χτυπήματα κεραυνών, ή τις έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι ανεμοστρόβιλοι και οι τυφώνες. Η εύρεση της σωστής θέσης για τη βάση του πρόσδεσμου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Η κατασκευή ενός διαστημικού ανελκυστήρα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που θα απαιτήσει συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών και ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης. Ακόμη και με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ερευνητές στοχεύουν σε λειτουργία έως το 2050, αλλά αναγνωρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να είναι αισιόδοξο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.