Η κινέζικη διαστημική εταιρία  Beijing Tianbing εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής του πρώτου σταδίου ηλεκτρικού της συστήματος την Κυριακή. Η εκτόξευση κατέληξε σε μια τεράστια έκρηξη του πυραύλου.

Η εταιρεία – επίσης γνωστή ως Space Pioneer – εκτόξευσε τον πύραυλο Tianlong-3 πρώτου σταδίου σε κάτι που υποτίθεται ότι ήταν μια στατική δοκιμή. Ωστόσο, λόγω μιας δομικής αστοχίας ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, ενώ δεν έπρεπε. Η δοκιμή αυτού του σταδίου, πυροδοτεί τον πύραυλο, χωρίς όμως να γίνει εκτόξευση. Όμως κάτι πήγε λάθος και η δομή δε συγκράτησε τον πύραυλο, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί για λίγα δευτερόλεπτα, πριν αρχίση η πτώση του.

«Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο πύραυλος πρώτου σταδίου αναφλέχθηκε κανονικά και η ώθηση του κινητήρα έφτασε τους 820 τόνους», εξήγησε η εταιρεία σε δήλωση . “Λόγω δομικής αστοχίας στη σύνδεση μεταξύ του σώματος του πυραύλου και του πάγκου δοκιμών, ο πύραυλος πρώτου σταδίου διαχωρίστηκε από την εξέδρα εκτόξευσης.”

Ο ενσωματωμένος υπολογιστής έκλεισε αυτόματα λίγο μετά την απροσδόκητη απογείωση και ο πύραυλος φάνηκε να πετά κατακόρυφα για μικρό χρονικό διάστημα, πριν στρίψει οριζόντια και πέσει ξανά στο έδαφος.

Ο πύραυλος έπεσε στα βουνά, περίπου 1.5 χιλιόμετρο από το σημείο εκτόξευσης  στην πόλη Gongyi, της επαρχεία Hanan στην Κίνα. Η έκρηξη ήταν τεράστια και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρία, καθώς είχε φροντίσει να εκκενώσει την περιοχή πριν την εκτόξευση.

τεράστια έκρηξη πυραύλου

Ατυχήματα αυτού του είδους είναι αρκετά σπάνια. Ο αστροφυσικός Brad Tucker από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας είπε στους New York Times ότι το μόνο παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 1952, όταν το Viking 8 της NASA απελευθερώθηκε από την εξέδρα του και προσγειώθηκε στην έρημο 8 χιλιόμετρα μακριά.

Ο πύραυλος Tianlong-3 προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιήσιμος, ως ένας τρόπος μείωσης του απίστευτου κόστους που συνεπάγεται η διαστημική πτήση. Ελπίζεται ότι η πιο πρόσφατη έκδοση θα είναι ικανή να μεταφέρει έως και 17 τόνους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη ή 14 τόνους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Chandrayaan-3: Κάνει την πιο σημαντική ανακάλυψη στη Σελήνη

Η δοκιμή έδειξε πως ήταν η πιο ισχυρή δοκιμή συστήματος από οποιαδήποτε άλλη έχει γίνει στην Κίνα. Βέβαια, η τεράστια έκρηξη και τα συντρίμια, θα πουν πως δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.