Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν σχετικά κοντινό μας γαλαξία (κοντινός σε κοσμικά μεγέθη) ένα αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα τα στοιχεία που αποτελούν του δομικούς λίθους της ζωής,

Το φως από αυτή την έκρηξη έφτασε στην Γη πριν από ένα χρόνο και μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε την έκρηξη για πρώτη φορά και συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα της στάδια. Η έκρηξη ήταν ένα supernova ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Τα δεδομένα που συνέλλεξαν αποκαλύπτουν με λεπτομέρια τα στοιχεία που έστειλε αυτή αυτή η έκρηξη σε όλο το Σύμπαν. Τα στοιχεία που βρήκαν είναι υψίστης σημασίας για την δημιουργία ζωής και περιλάμβαναν ασβέστιο που έχουμε στα κόκκαλά μας και σίδηρο που έχουμε στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature και αφορούν ένα γιγαντιαίο άστο στον γειτονικό μας γαλαξία Messier 101. Είναι πολύ πιθανό η έκρηξη supernova να άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα.

Όμως την αρχική ανακάλυψη έκανε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος, που παρακολουθούσε τον Γαλαξία. Όταν είδε την έκρηξη, ενημέρωσε του ερευνητές πως κάτι συμβαίνει. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους προς το αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης. Η ομάδα που έγραψε την μελέτη, με επικεφαλής τον Ερέζ Ζιμερμαν, διδακτορικό φοιτητή, επικοινώνησε με την NASA, η οποία έστρεψε και αυτή τα τηλεσκόπιά της, εκτός προγράμματος, προς τον υπερκαινοφανή αστέρα. Έτσι, το τηλεσκόπιο Hubble, κατάφερε να παρατηρήσει το υπεριώδες φως της έκρηξης, που δε μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα της Γης, αφού μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα έδειξαν στοιχεία όπως άνθρακα, άζωτο και οξυγόνο, ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες όμως, έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας των υλικών που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα.

«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι παρατηρήσεις οδήγησαν στην δημιουργία ενός είδος αποτυπώματος Supernova από την αρχή μέχρι το τέλος. Σύμφωνα με τον Γκαλ-Γιαμ, με αυτό το αποτύπωμα οι επιστήμονες θα μπορούν να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων και σε άλλα μέρη. «Ίσως να μπορούμε σε λίγα χρόνια να λέμε, όχι για όλα τα αστέρια αλλά για κάποια από αυτά ότι υποψιαζόμαστε πως το τάδε αστέρι πρόκειται να εκραγεί. Αυτό θα είναι υπέροχο και θα ξέρουμε πώς να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.