Δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα με τόσο πλούσια ιστορία όσο το Winamp, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1997. Είχε ένα απλό, αλλά εξαιρετικά προσαρμόσιμο περιβάλλον εργασίας και ήταν σίγουρα ένα από τα καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής που κυκλοφορούσαν.
Υποστήριζε μια ποικιλία format και κυρίως προσέφερε μια τεράστια γκάμα από skin, visualizers, ακόμη και plug-ins που πρόσθετα υποστήριξη για περισσότερα format, προσάρμοζαν περισσότερο το πρόγραμμα, και άλλα. Φαίνεται ότι αυτό το εντυπωσιακό πρόγραμμα, μετά το reboot του, έρχεται – ξανά – στο Android. Όμως, μάλλον δεν είναι αυτό που περιμένουμε.
Το Winamp, το οποίο ανήκει πλέον σε μια εταιρεία που ονομάζεται Llama Group, ανακοίνωσε μια τεράστια επέκταση. Ξεκινά με ένα ολοκαίνουργιο online player που δεν μοιάζει καθόλου με την αρχική έκδοση του προγράμματος. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, αυτός ο player θα επεκταθεί περαιτέρω στις συσκευές που τρέχουν iOS και Android με τη μορφή εφαρμογών που ακολουθούν τη νέα φιλοσοφία της εφαρμογής.
Η νέα προσέγγιση του Winamp μοιάζει περισσότερο με αυτή του Spotify ή του Apple Music, μόνο που έχει μια διαφορετική χροιά. Αντί να εγγραφεί κάποιος στην υπηρεσία για να αποκτήσει πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη τραγουδιών της εταιρείας, μπορεί να εγγραφεί μεμονωμένα στους καλλιτέχνες που θέλει να ακούει και με αυτόν τον τρόπο να τους υποστηρίξει.
Πρόκειται για ένα είδος μείγματος μεταξύ Patreon και Spotify, το οποίο είναι υπέροχο, εκτός από το γεγονός ότι αυτό δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με το Winamp που ξέραμε και αγαπήσαμε. Επίσης, αυτή τη στιγμή, η βιβλιοθήκη δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι μόνοι διαθέσιμοι καλλιτέχνες είναι μερικά indie ευρωπαϊκά και βιετναμέζικα συγκροτήματα και τραγουδιστές, που έχουν όλους τους καταλόγους τους κλειδωμένους πίσω από ένα paywall με κόστος $1 τον μήνα.
Στη θετική πλευρά του όλου πράγματος, οι εφαρμογές του Winamp θα επιτρέπουν την αναπαραγωγή αρχείων που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή, καθώς και τη σύνδεση με άλλες streaming υπηρεσίες μουσικής. Από την άλλη, η εφαρμογή μοιάζει ημιτελής, παρόλο που το Winamp δεν την παρουσιάζει ως beta. Τέλος, οι δημιουργοί θα μπορούν να διανέμουν NFTs μέσω της πλατφόρμας.
Για όσους διάβασαν μέχρι εδώ – και τους ευχαριστούμε για αυτό – το Winamp είχε μια έκδοση Android πριν από χρόνια, αλλά την κατάργησαν κατά την πραγματοποίηση των πολλών αλλαγών που έχουν γίνει πρόσφατα, καθώς το Winamp αλλάζει ταυτότητα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.