Εμβαθύνοντας στα χρονικά της μαθηματικής ιστορίας, η αναφορά στον Πυθαγόρα συχνά προκαλεί ένα μείγμα θαυμασμού και απογοήτευσης στους λάτρεις των μαθηματικών. Αν και ο Πυθαγόρας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μαθηματικών, η διάσημη εξίσωση που συνδέεται με αυτόν (a² + b² = c²), το Πυθαγόρειο θεώρημα, δεν ήταν στην πραγματικότητα δικό του πνευματικό παιδί.

Παραδόξως, μια αρχαία βαβυλωνιακή πλάκα από το 1770π.Χ., γνωστή ως IM 67118, είναι προγενέστερη του Πυθαγόρα κατά αιώνες και χρησιμοποιεί το Πυθαγόρειο θεώρημα για τον υπολογισμό του μήκους της διαγωνίου ενός ορθογωνίου. Μια άλλη πλάκα από την εποχή 1800-1600 π.Χ. αποκαλύπτει ένα τετράγωνο που κοσμείται με επισημειωμένα τρίγωνα, αποδεικνύοντας τη γνώση των Βαβυλωνίων για το Πυθαγόρειο θεώρημα και άλλες προηγμένες μαθηματικές έννοιες.

Ο μαθηματικός Bruce Ratner, σε εργασία του σχετική με το θέμα, υποστηρίζει ότι οι Βαβυλώνιοι αναγνώριζαν τη σχέση μεταξύ της διαγωνίου και της πλευράς ενός τετραγώνου ως d = τετραγωνική ρίζα του 2, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την πρώτη αναγνώριση ενός άρρητου αριθμού.

Η απόδοση του θεωρήματος στον Πυθαγόρα γίνεται γρίφος αν αναλογιστεί κανείς την απουσία πρωτότυπων γραπτών από τον ίδιο τον Πυθαγόρα. Όσα γνωρίζουμε για τον Πυθαγόρα προέρχονται από τους Πυθαγόρειους, μέλη της μυστικής σχολής του, του Ημικυκλίου του Πυθαγόρα, που ιδρύθηκε στη νότια Ιταλία.

Με σπάνιο γραπτό υλικό, η πυθαγόρεια γνώση μεταδιδόταν προφορικά, συμβάλλοντας στην έλλειψη των πρωτότυπων πηγών του Πυθαγόρα. Επιπλέον, από σεβασμό προς τον ηγέτη τους, οι ανακαλύψεις των Πυθαγορείων συχνά αποδίδονταν στον Πυθαγόρα, οδηγώντας στον διαχρονικό όρο “Θεώρημα του Πυθαγόρα” ή “Πυθαγόρειο θεώρημα”.

Παρόλο που ο Πυθαγόρας δεν διατύπωσε τη θεωρία, η σχολή του την εκλαΐκευσε σημαντικά, εδραιώνοντας τη σύνδεσή της μαζί του για τις επόμενες χιλιετίες. Το βασικότερο είναι πως ο Πυθαγόρας φαίνεται να απέδειξε την θεωρία, για αυτό και έχει πάρει το όνομά του, που είναι και το σωστό, καθώς τα εύσημα ενός θεωρήματος, πηγαίνουν σε αυτόν που καταφέρνει να το αποδείξει μαθηματικά. Άλλωστε, ήταν από τους πρώτους μαθηματικούς, που ξεκίνησαν την απαίτηση μαθηματικής απόδειξης για οποιοδήποτε θεώρημα, που αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες επιστήμες.

Εντυπωσιακά ασυνήθιστα σύννεφα στα χρώματα του ουράνιου τόξου στόλισαν τον ουρανό

Άσχετα με το τι βρήκε η μελέτη, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει και η κτήση του Πυθαγορείου θεωρήματος πρέπει δικαιωμάτικά να παραμείνει στον Πυθαγόρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στον Πυθαγόρα δεν αποδίδεται η ανακάλυψη του θεωρήματος. Η σχέση που συνδέει τις πλευρές ορθογωνίου τριγώνου ήταν γνωστή πολύ πριν τον Πυθαγόρα. Στον Πυθαγόρα αποδίδεται η αυστηρά μαθηματική απόδειξη του θεωρήματος.

  2. Ο Πυθαγόρας απέδειξε το θεώρημα για αυτό πήρε και το όνομά του. Ήταν γνωστό πολύ πιο πριν και στους Βαβυλώνιους και στους Αιγυπτίους. Ο Πυθαγόρας πρόσφερε αυτό που έκανε τα μαθηματικά επιστήμη και όχι μόνο εμπειρικές γνώσεις: την απόδειξη της αλήθειας μιας πρότασης με τη λογική. Θα έλεγα δε το ίδιο που οδήγησε και στην ανάπτυξη τόσο της φιλοσοφίας όσο και της δημοκρατίας.

  3. Δικό μου είναι το Πυθαγόρειο Θεώρημα……εννοώ πνευματική ιδιοκτησία των προπαππουδων μου…….και το αποκαλύπτω ….τώρα…..και ξέρω και άλλα….

    Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης και ο Φειδίας δεν έχτισαν την Ακρόπολη……

    Ένας μακρινός μου συγγενής του Θεού Δια που τελικά ήταν πρώτος ξάδελφος του Περικλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.