Οι δακτύλιοι του Κρόνου κρύβουν ένα μυστικό που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Παράξενες σκοτεινές σκιές εμφανίζονται και εξαφανίζονται περιστασιακά στους δακτυλίους του πλανήτη. Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA παρατήρησε για πρώτη φορά τις ακτίνες του Κρόνου το 1981 όπως και άλλα, το Cassini και το Hubble, τις έχουν εντοπίσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η τελευταία παρατήρηση έγινε τον Οκτώβριο, όταν το Hubble εντόπισε αρκετές να χορεύουν γύρω από τον  πλανήτη.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι έχουν να κάνουν με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Κρόνου και του ήλιου. Όπως συμβαίνει και με τη Γη, ο Κρόνος έχει ένα μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τον πλανήτη. Και αυτό το μαγνητικό πεδίο είναι ευαίσθητο στα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου που ο ήλιος εκτοξεύει τακτικά στο διάστημα.

Έτσι, όταν ο ηλιακός άνεμος χτυπάει το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου με ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα, θα έχει κάποιες επιπτώσεις, όπως η δημιουργία βόρειου σέλαος στους πόλους του Κρόνου.

Αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει τις κατάλληλες συνθήκες για να εμφανιστούν αυτές οι σκιές στους δακτυλίους του Κρόνου. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης για να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.