Σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα καθημερινή, μιλά για τα κρυφά κόστη της χρήσης καρτών παγκοσμίως, που μπορεί για εμάς τους καταναλωτές να φαίνεται ότι η χρήση τους είναι δωρεάν, στην ουσία ωστόσο ο έμπορος καλείται να μεταφέρει το κόστος στο προϊόν, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει. Όχι μόνο αυτό, αλλά μιλά κιόλας για τις διάφορες προμήθειες που εμπλέκονται και πραγματικά τα νούμερα τρομάζουν.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η χρήση της κάρτας είναι ο πιο ακριβός τρόπος συναλλαγής στον ηλεκτρονικό κόσμο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο ανταγωνιστή τους που είναι οι απευθείας πληρωμές μέσω λογαριασμών (account to account) και μάλιστα με τη μορφή άμεσης πληρωμής, δηλαδή τα instant payments. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά μέρη του κόσμου εκτός Ευρώπης, η χρήση της κάρτας έχει πλέον ευθέως κόστος για τον καταναλωτή. Στην Κίνα η ανάδειξη των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών (Alipay, Wechat) και η εξέλιξή τους σε SuperApps έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την απέχθεια των Κινέζων εμπόρων στη χρήση καρτών λόγω του κόστους. Ετσι προέκυψαν λύσεις όπως τα QR codes.

Για αυτό και η Κομισιόν θεσμοθέτησε τις άμεσες πληρωμές που προωθούνται ως το αντίπαλο δέος της χρήσης κάρτας. Στη χώρα μας που δεν υπάρχει ένα εθνικό σχήμα καρτών όπως το Girocard στη Γερμανία ή το Carte Bancaire στη Γαλλία (και τα οποία επιτρέπουν συναλλαγές εντός της χώρας, χωρίς τους διεθνείς μεσάζοντες), οι τράπεζες προωθούν τις πληρωμές μέσω λογαριασμού με τη χρήση του IRIS.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει ο Χατζηδάκης ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών ώστε η υποχρεωτικότητα των POS να μην γυρίσει μπούμερανγκ.

Τα είδη των προμηθειών:

  • Η πρώτη προμήθεια είναι από τις Visa, Mastercard και Amex, ονομάζεται scheme fee και ποικίλει ανάλογα με την κάρτα, αν είναι πιστωτική, προπληρωμένη ή εταιρική.
  • Η δεύτερη προμήθεια είναι από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, τον issuer.
  • Η τρίτη προμήθεια είναι ο acquirer ο διαxειριστής του pos. Ως διαχειριστής των POS, ο acquirer συνάπτει τη συμφωνία με τον έμπορο, συμφωνώντας μια προμήθεια η οποία είναι τελική και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κόστη και για τους δύο προηγούμενους εμπλεκομένους. Έτσι, εάν η προμήθεια είναι π.χ. 1%, αποδίδει στην τράπεζα – εκδότη της κάρτας την προμήθεια που της αναλογεί και στο σύστημα πληρωμών την προμήθεια που ορίζει.

Οι τέσσερις μεγάλοι πολυεθνικοί πάροχοι που έχουν αγοράσει το σύστημα αποδοχής καρτών από τις τράπεζες είναι στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΥΠΟΙΚ, καθώς καθορίζουν ένα σημαντικό μέρος της τελικής προμήθειας που πληρώνουν οι έμποροι και όλοι οι επαγγελματίες που πρέπει υποχρεωτικά πλέον να μπορούν να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Κάνε εγγραφή στο Payzy Pro για επιχειρήσεις εδώ για πληρωμές χωρίς προμήθειες για όλο το 2024 και 2 μήνες δωρεάν συνδρομή*

*To Payzy Pro για επιχειρήσεις απαιτεί λογαριασμό Payzy πρώτα

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.