Κορυφαίοι επιστήμονες του διαστήματος, έμειναν με το στόμα ανοιχτό μετά από μια πρόσφατη ανακάλυψη του τηλεσκοπίου James Webb. Το εντυπωσιακό είναι πως μελετούσαμε αυτό το σημείο του Σύμπαντος εδώ και δεκαετίες.

Από την εκτόξευσή του τα Χριστούγεννα του 2021, το James Webb, έχει κάνει απίστευτες ανακαλύψεις και έχει αλλάξει πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τότε. Το James Webb μας έχει στείλει εικόνες από το σύμπαν, που με τέτοια ποιότητα και δεδομένα, που δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα δούμε.

Το James Webb πλέον κοιτάει στις απαρχές του σύμπαντος και προσπαθεί να ανακαλύψει τι έχει συμβεί στις αρχές του χρόνου και του χώρου. Μπορεί να σας φαίνεται βγαλμένο από την επιστημονική φαντασία, όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα.

Την διαχείριση του James Webb την έχει το Jet Propulsion Laboratory της NASA, που μπορεί να δει τον κόσμο μέσω της Mid-Infrared Instrument (MIRI). Αυτό περιλαμβάνει κάμερα και φασματογράφο. Τώρα είδε κάτι εντελώς νέο γύρω από ένα αστέρι που μελετάμε από τα γήινα τηλεσκόπια, εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η περιοχή έχει μελετηθεί από την δεκαετία του 1970, με τουλάχιστον πέντε τηλεσκόπια.

Concept art του εκπληκτικού ευρήματος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (US NSF / NSF NRAO / B. Saxton)

Όμως το Webb μας έδωσε μια νέα ματιά, που δεν είχαμε ξαναδεί. Τόσο καιρό βλέπαμε ένα αστέρι, που στην πραγματικότητα ήταν δύο αστέρια. Όμως το να βρούμε ένα δυαδικό αστέρι δεν είναι μεγάλη ανακάλυψη. Όταν όμως αυτά τα δύο αστέρια παρουσιάζουν τεράστιους πίδακες αερίων από τους πόλους τους, είναι κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

«Τα σαγόνια μας έπεσαν», είπε η αστρονόμος Mary Barsony, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας εργασίας που περιγράφει τα αποτελέσματα.

«Μετά τη μελέτη αυτής της πηγής για δεκαετίες, νομίσαμε ότι τη γνωρίζαμε αρκετά καλά. Αλλά χωρίς το MIRI δεν θα ξέραμε ότι ήταν δύο αστέρια ή ότι υπήρχαν αυτοί οι πίδακες.

Αυτές οι τέσσερις εικόνες δείχνουν το αστρικό σύστημα WL 20 όπως φαίνεται από (από αριστερά) τις εγκαταστάσεις υπερύθρων τηλεσκοπίων της NASA στο Παρατηρητήριο Mauna Kea, το τηλεσκόπιο Hale 5,0 μέτρων το Παρατηρητήριο Palomar, το τηλεσκόπιο Keck II και το τηλεσκόπιο Webb της NASA και το Atacama Large Συστοιχία χιλιοστών/υποχιλιοστών. Πίστωση: US NSF; NSF NRAO; ΑΛΜΑ; NASA/JPL-Caltech; B. Saxton; Carnegie/Caltech

“Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Είναι σαν να έχεις ολοκαίνουργια μάτια.”

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Στην συνέχεια, έστρεψαν προς αυτό το σημείο το Atacama Large Millimeter Array, που αποτελείται από μια ομάδα περισσοτέρων από 60 κεραίες στην Χιλή. Από αυτό, βρήκαν πως τα δύο αστέρια  έχουν τεράστιους δίσκους σκόνης και αερίων γύρω τους.

Με βάση την ηλικία αυτών των αστεριών, είναι πολύ πιθανό να σχηματίζονται νέοι πλανήτες σε αυτούς τους δίσκους.

Αυτή η εικόνα της ομάδας αστεριών WL 20 συνδυάζει δεδομένα από τη συστοιχία Atacama Large Millimeter/submillimeter Array και το Mid-Infrared Instrument στο τηλεσκόπιο Webb της NASA. Οι πίδακες αερίου που προέρχονται από τους πόλους των δίδυμων άστρων εμφανίζονται μπλε και πράσινοι. Οι δίσκοι σκόνης και αερίου που περιβάλλουν τα αστέρια είναι ροζ. Πίστωση: US NSF; NSF NRAO; ΑΛΜΑ; NASA/JPL-Caltech; Β. Σάξτον

«Η δύναμη αυτών των δύο τηλεσκοπίων μαζί είναι πραγματικά απίστευτη», δήλωσε ο Mike Ressler, επιστήμονας του έργου για το MIRI στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η Vodafone σε μια εκπληκτική προσφορά! Όλα απεριόριστα στη κινητή χωρίς συμβόλαιο!

«Αν δεν είχαμε δει ότι αυτά ήταν δύο αστέρια, τα αποτελέσματα του ALMA μπορεί να έμοιαζαν απλώς με έναν ενιαίο δίσκο με ένα κενό στη μέση.

«Αντίθετα, έχουμε νέα δεδομένα για δύο αστέρια που βρίσκονται ξεκάθαρα σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής τους, όταν οι διεργασίες που τους σχημάτισαν σβήνουν».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.