Σε μια εποχή που οι αρχές κυνηγούν την πειρατεία με λύσσα, το αφεντικό της Microsoft AI θεωρεί πως είναι εντάξει να εκπαιδεύει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και που αποτελεί προσωπικά δεδομένα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε πολλές αγωγές κατά των εταιριών παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και όχι άδικα. Αρκετές εφημερίδες, ιστοσελίδες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες, καθώς ισχυρίζονται πως τα ChatGPT, Copilot, Google Gemini κτλ., εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη τους με περιεχόμενο για το οποίο δεν έχουν λάβει άδεια από τους δημιουργούς του.

Πριν λίγες μέρες, ο Mustafa Suleyman, CEO του τμήματος ΑΙ της Microsoft, έδωσε συνέντευξη στο NBC για το κανάλι του στο YouTube, κατά τη διάρκεια του Aspen Ideas Festival. Στη συνέντευξη έδωσε μερικές σοκαρίστηκες απαντήσεις.

Την συνέντευξη έκανε ο Andrew Ross Sorkin και στο 13:54 ρώτησε τον Suleyman σχετικά με την Generative AI, που παίρνει δεδομένα από το διαδίκτυο και αν οι εταιρίες έχουν κλέψει στην ουσία την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών.

Η απάντηση δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε να ακούσουμε και δεν έχει βάση σε αυτά που λέει.

«Αναφορικά με το περιεχόμενο που βρίσκεται ήδη στο ελεύθερο διαδίκτυο, το κοινωνικό συμβόλαιο αυτού του περιεχομένου από τη δεκαετία του ’90 ήταν ότι πρόκειται για δίκαιη χρήση. Ο καθένας μπορεί να το αντιγράψει, να το αναδημιουργήσει, να το αναπαράγει. Αυτό ήταν το “freeware”, αυτή ήταν η συναντίληψη. Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία όπου μια ιστοσελίδα, ένας εκδότης ή ένας ειδησεογραφικός οργανισμός δηλώνει ρητά ότι δεν πρέπει να με ανιχνεύσετε ή να με σαρώσετε για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το να με ευρετηριάσετε ώστε να μπορούν άλλοι άνθρωποι να βρουν αυτό το περιεχόμενο. Αυτή είναι μια γκρίζα ζώνη και νομίζω ότι θα περάσει από τα δικαστήρια».

Σύμφωνα με τον Suleyman, ότι υπάρχει στο διαδίκτυο είναι δωρεάν για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εκπαιδευτεί για να παράγει δωρεάν το περιεχόμενο που μέχρι σήμερα παράγουν άνθρωποι είναι δωρεάν για αυτές τις εταιρίες, ώστε να μπορούν στο μέλλον να παράγουν σε μηδενικό χρόνο αντίστοιχο περιεχόμενο χωρίς κόστος.

Βέβαια, εμείς θα μπορούσαμε να πούμε πως και τα παιχνίδια της Microsoft και των εταιριών της είναι στο διαδίκτυο, άρα μπορούμε να τα πάρουμε δωρεάν με αυτή τη λογική. Το ίδιο και για το λογισμικό της εταιρίας, όπως τα Windows και το Office, άρα θα έπρεπε και εμείς να τα έχουμε δωρεάν. Όλες οι υπηρεσίες της εταιρίας βρίσκονται και για αυτές στο διαδίκτυο, άρα θέλουμε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο στο Cloud.

Revolut: Νέος τρόπος διεξαγωγής συναλλαγών – Ζητά selfie παντού

Καταλαβαίνετε πως έχουμε την μεγαλύτερη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει γίνει ποτέ και δεν φαίνεται πως θα γίνει κάτι για να το σταματήσει. Με αυτή την κατάσταση, σύντομα δε θα έχουμε συγγραφείς, συντάκτες, ιστοσελίδες ενημέρωσης. Ακόμα και τα ποστ που κάνει ο καθένας στα κοινωνικά δίκτυα θα χρησιμοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για να εκπαιδευτεί. Θα πόστα τραγικές καταστάσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.