Ένας φυσικός που μελετά τις μεταλλάξεις του ιού SARs-CoV-2 ισχυρίζεται ότι έχει βρει αποδείξεις για έναν νέο νόμο της φυσικής που ονομάζεται δεύτερος νόμος της Infodynamics και ότι θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ζούμε σε ένα προσομοιωμένο σύμπαν. Παράλληλα, προτείνει ότι η μελέτη φαίνεται να υποδηλώνει ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι λανθασμένη, με τις μεταλλάξεις να μην είναι εντελώς τυχαίες.
Ήδη όπως θα διαπίστωσες, χωρέσαμε πάρα πολλούς ισχυρισμούς στην παραπάνω παράγραφο του άρθρου μας και φυσικά πρέπει να τα ξεδιαλύνουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι μεγάλοι ισχυρισμοί σαν τους προαναφερθέντες απαιτούν αποδείξεις και μέχρι στιγμής όπως αναφέρει ο ίδιος ο Melvin Vopson στο έργο του, δεν είναι τόσες πολλές. Ωστόσο, οι ιδέες που παρουσιάζουνται και τα αποτελέσματα, είναι άκρως ενδιαφέροντα, ασχέτως αν στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένα.
Εν ολίγοις ο ίδιος λέει ότι οι μεταλλάξεις της Covid 19 δεν είναι τυχαίες αλλά προήλθαν ως αποτέλεσμα μιας προσομοιομένης κατάστασης και ότι η ίδια η πανδημία αποδεικνύει ότι ζούμε σε μια προσομείωση.
Άρθρο του Melvin M. Vopson στην ιστοσελίδα TheConversation Associate Professor of Physics, University of Portsmouth
Η θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος υπονοεί ότι το σύμπαν μας, με όλους τους γαλαξίες, τους πλανήτες και τις μορφές ζωής του, είναι απλά μια σχολαστικά προγραμματισμένη προσομοίωση. Σε αυτό το σενάριο, οι φυσικοί νόμοι που διέπουν την πραγματικότητά μας είναι απλώς αλγόριθμοι. Οι εμπειρίες που έχουμε δημιουργούνται από τις υπολογιστικές διαδικασίες ενός εξαιρετικά προηγμένου συστήματος.
Η αλήθεια είναι ότι η θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος έχει κερδίσει την προσοχή επιστημόνων και φιλοσόφων λόγω των άκρως ενδιαφέροντων συνεπειών της. Η ιδέα έχει αφήσει το στίγμα της στη λαϊκή κουλτούρα, σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία – συμπεριλαμβανομένης της ταινίας του 1999 The Matrix.
Οι πρώτες καταγραφές της ιδέας ότι η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Εκεί, το ερώτημα Ποια είναι η φύση της πραγματικότητάς μας; , που τέθηκε από τον Πλάτωνα (427 π.Χ.) και άλλους, γέννησε τον ιδεαλισμό. Οι ιδεαλιστές αρχαίοι στοχαστές, όπως ο Πλάτωνας, θεωρούσαν ότι ο νους και το πνεύμα είναι η μόνιμη πραγματικότητα. Η ύλη, υποστήριζαν, ήταν απλώς μια εκδήλωση ή μια ψευδαίσθηση.
Προχωρώντας γρήγορα στη σύγχρονη εποχή, ο ιδεαλισμός έχει μεταμορφωθεί σε μια νέα φιλοσοφία. Πρόκειται για την ιδέα ότι τόσο ο υλικός κόσμος όσο και η συνείδηση αποτελούν μέρος μιας προσομοιωμένης πραγματικότητας. Πρόκειται απλώς για μια σύγχρονη προέκταση του ιδεαλισμού, που οφείλεται στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην πληροφορική και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Και στις δύο περιπτώσεις, η αληθινή φύση της πραγματικότητας υπερβαίνει τη φυσική.
Στην επιστημονική κοινότητα, η ιδέα ενός προσομοιωμένου σύμπαντος έχει προκαλέσει τόσο γοητεία όσο και σκεπτικισμό. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν η πραγματικότητά μας είναι προσομοίωση, μπορεί να υπάρχουν δυσλειτουργίες ή μοτίβα στον ιστό του σύμπαντος που προδίδουν την προσομοιωμένη φύση του.
Ωστόσο, η αναζήτηση τέτοιων ανωμαλιών παραμένει μια πρόκληση. Η κατανόηση των νόμων της φυσικής εξακολουθεί να εξελίσσεται. Τελικά, δεν έχουμε ένα οριστικό πλαίσιο για να διακρίνουμε μεταξύ προσομοιωμένης και μη προσομοιωμένης πραγματικότητας.
Σύμπτωση ή κάτι άλλο; Οι συντεταγμένες των Πυραμίδων της Γκίζας είναι η ταχύτητα του φωτός
Ένας νέος νόμος της φυσικής
Αν η φυσική πραγματικότητα αποτελεί μια προσομοιωμένη κατασκευή αντί για έναν αντικειμενικό κόσμου που υπάρχει ανεξάρτητα από τον παρατηρητή, τότε πως θα μπορούσαμε να το αποδείξουμε επιστημονικά; Σε μια μελέτη του 2022, ο Melvin Vopson πρότεινε ένα πείραμα, αν και ακόμη παραμένει αμελέτητο. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα, αναφέρει ο ίδιος.
Η θεωρία της πληροφορίας είναι η μαθηματική μελέτη της ποσοτικοποίησης, της αποθήκευσης και της επικοινωνίας της πληροφορίας. Έχει αναπτυχθεί από τον μαθηματικό Claude Shannon και έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στη φυσική, ενώ χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερους ερευνητικούς τομείς.
Στη πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε στο AIP Publishing ο ίδιος ο Melvin χρησιμοποίησε τη θεωρία της πληροφορίας για να προτείνει ένα νέο νόμο της φυσικής, τον οποίο ονομάζει δεύτερο νόμο Infodynamics. Και φαίνεται να υποστηρίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος.
Στο επίκεντρο του δεύτερου νόμου της infodynamics βρίσκεται η έννοια της εντροπίας, ένα μέτρο της αταξίας το οποίο πάντα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα σύστημα. Όταν κάποιος αφήνει ένα φλιτζάνι καφέ στο τραπέζι, μετά από λίγο θα φτάσει σε ισορροπία, έχοντας την ίδια θερμοκρσία με το περιβάλλον. Η εντροπία του συστήματος είναι η μέγιστη σε αυτό το σημείο και η ενέργειά του ελάχιστη.
Ο δεύτερος νόμος της Infodynamics ορίζει ότι η εντροπία της πληροφορίας (η μέση ποσότητα πληροφορίας που μεταφέρεται από ένα γεγονός) πρέπει να παραμένει σταθερή ή να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι μια ελάχιστη τιμή στην ισορροπία.
Έτσι, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής (ότι η θερμότητα ρέει πάντα αυθόρμητα από τις θερμές προς τις ψυχρές περιοχές της ύλης, ενώ η εντροπία αυξάνεται). Για ένα φλιτζάνι καφέ που ψύχεται, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η διασπορά των πιθανοτήτων εντοπισμού ενός μορίου στο υγρό. Αυτό συμβαίνει επειδή η διασπορά της διαθέσιμης ενέργειας μειώνεται όταν υπάρχει θερμική ισορροπία. Έτσι, η εντροπία της πληροφορίας μειώνεται πάντα με την πάροδο του χρόνου καθώς η εντροπία αυξάνεται.
Η μελέτη του Melvin δείχνει ότι ο δεύτερος νόμος της infodynamics φαίνεται να είναι μια κοσμολογική αναγκαιότητα. Είναι καθολικά εφαρμόσιμη με τεράστιες επιστημονικές προεκτάσεις. Γνωρίζουμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται χωρίς να χάνει ή να κερδίζει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική εντροπία του σύμπαντος να είναι σταθερή. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης από τη θερμοδυναμική ότι η εντροπία πάντα αυξάνεται. Ο ίδιος υποστηρίζει αυτό δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη εντροπία – η εντροπία της πληροφορίας – για να εξισορροπήσει την αύξηση.
Κατά τον ίδιο, ο νέος νόμος που εισάγει φαίνεται να επιβεβαιώνει κατά πως συμπεριφέρεται η γενετική πληροφορία. Δείχνει όμως επίσης ότι οι γενετικές μεταλλάξεις δεν είναι απλώς τυχαία γεγονότα όπως υποδηλώνει η θεωρία του Δαρβίνου. Αντόθετα, οι γενετικές μεταλλάξεις λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο της infodynamics με τέτοιο τρόπο ώστε η εντροπία της πληροφορίας του γονιδιώματος να ελαχιστοποιείται πάντα.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο νόμος αυτός φαίνεται να εξηγεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης. Γιατί στο σύμπαν κυριαρχεί η συμμετρία και όχι η ασυμμετρία; Η μελέτη του καταδεικνεύει μαθηματικά ότι οι καταστάσεις υψηλής συμμετρίας είναι η προτιμώμενη επιλογή, επειδή οι καταστάσεις αυτές αντιστοιχούν στη χαμηλότερη εντροπία της πληροφορίας. Και όπως υπαγορεύει ο δεύτερος νόμος της Infodynamics αυτό είναι που ένα σύστημα θα επιδιώξει φυσιολογικά.
Η θεωρία της προσομείωσης
Δεδομένου ότι ο δεύτερος νόμος της infodynamics είναι μια κοσμολογική αναγκαιότητα και φαίνεται να εφαρμόζεται παντού με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτό δείχνει ότι ολόκληρο το σύμπαν φαίνεται να είναι μια προσομοίωση ή ένας γιγαντιαίος υπολογιστής.
Ένα υπερπολύπλοκο σύμπαν όπως το δικό μας, αν ήταν προσομοίωση, θα απαιτούσε μια ενσωματωμένη βελτιστοποίηση και συμπίεση δεδομένων προκειμένου να μειωθεί η υπολογιστική ισχύς και οι απαιτήσεις αποθήκευσης δεδομένων για τη λειτουργία της προσομοίωσης. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε παντού γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεδομένων, των βιολογικών συστημάτων, των μαθηματικών συμμετριών και ολόκληρου του σύμπαντος.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού μπορέσουμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι ο δεύτερος νόμος της infodynamics είναι εξίσου θεμελιώδης με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής. Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση του προσομοιωμένου σύμπαντος.
Αλλά αν και οι δύο αντέξουν σε αυστηρό επιστημονικό έλεγχο, είναι ίσως η πρώτη φορά που παράγονται επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, όπως άλλωστε περιγράφει και ο ίδιος στο βιβλίο του.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.