Ο Εγκέλαδος, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ένας πρώτος υποψήφιος για να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή. Πρόσφατα ευρήματα αμμωνίας και ανόργανου φωσφόρου στον ωκεανό του φεγγαριού, αυξάνουν τις προσδοκίες για την ικανότητα του να φιλοξενήσει την ανθρωπότητα, όταν και αν ο πλανήτης μας καταστραφεί.

Η ανακάλυψη αυτών των χημικών ουσιών είναι σημαντική επειδή και οι δύο είναι απαραίτητες για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Η αμμωνία είναι μια πηγή αζώτου, το οποίο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη δημιουργία πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων. Ο φώσφορος, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του DNA και του RNA, των δομικών στοιχείων της ζωής.

Εκτός από αυτά τα ευρήματα, ο Εγκέλαδος έχει επίσης μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πιθανό βιότοπο για ζωή. Το φεγγάρι έχει έναν παγκόσμιο ωκεανό υγρού νερού κάτω από τον παγωμένο φλοιό του και πιστεύεται ότι έχει υδροθερμικές πηγές στον πυθμένα του ωκεανού, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια για ζωή με τη μορφή που την γνωρίζουμε εδώ στη Γη.

Ο λόγος Redfield είναι ένα μέτρο της σχετικής αφθονίας των διαφόρων χημικών στοιχείων στους ωκεανούς της Γης. Έχει αποδειχθεί ότι ο λόγος Redfield είναι αξιοσημείωτα σταθερός σε διάφορα μέρη του ωκεανού, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Γης.

Τελικά, ο Ήλιος είναι μικρότερος από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα

Οι ερευνητές αυτής της νέας μελέτης χρησιμοποίησαν την αναλογία Redfield ως εργαλείο για να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο ζωής στον ωκεανό του Εγκέλαδου. Διαπίστωσαν ότι η συνολική αναλογία άνθρακα προς άζωτο προς φώσφορο στον ωκεανό του Εγκέλαδου είναι παρόμοια με την αναλογία Redfield στη Γη. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ωκεανός του Εγκέλαδου μπορεί να έχει ένα παρόμοιο οικοσύστημα με τους ωκεανούς της Γης και ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αφθονία του φωσφόρου στον ωκεανό του Εγκέλαδου είναι χαμηλότερη από την αφθονία του φωσφόρου στους ωκεανούς της Γης. Αυτό υποδηλώνει ότι η αναλογία Redfield στον Εγκέλαδο μπορεί να μην είναι ίδια με την αναλογία Redfield στη Γη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά αν υπάρχει ή όχι ζωή στον Εγκέλαδο. Ωστόσο, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο Εγκέλαδος είναι ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για την αναζήτηση ζωής.

Μελλοντικές αποστολές στον Εγκέλαδο, όπως η αποστολή Europa Clipper, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2024, θα μπορούσαν να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του φεγγαριού για ζωή. Αυτές οι αποστολές θα μπορούσαν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση του ωκεανού του Εγκέλαδου, την παρουσία υδροθερμικών πηγών και την κατανομή των οργανικών μορίων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.