Ο καθηγητής Geoffrey Hinton, θεωρείται ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης και υποστηρίζει πλέον πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα καθολικό βασικό εισόδημα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η δήλωση ήταν μέρος των προβλέψεων του Hinton για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θα αντικαταστήσει πολλούς ανθρώπους σε πολλές κατηγορίες εργασίας, κάτι που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα.
Ο Hinton εξέφρασε τον φόβο του πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και τον πλούτο, όμως όλο αυτό το κέρδος θα είναι αποκλειστικά για την ελίτ που έχει τον έλεγχο της και όχι για τους ανθρώπους που θα χάσουν τις δουλειές τους. Κάτι τέτοιο φυσικά θα αυξήσει δραματικά τις ανισότητες και θα δημιουργήσει τεράστια κρίση στην κοινωνία.
Η πρόταση του Hinton είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα για την αποφυγή αυτής της κρίσης. Οι επικριτές θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος, που θα άδειαζε τα δημόσια ταμεία, ενώ δεν θα βοηθούσε στην εξάλειψη της φτώχιας.
Όμως ο Hinton πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, εκφράζοντας την ανησυχία του πως εμφανίστηκαν απειλές σε επίπεδο ανθρώπινης εξαφάνισης.
Οι εξελίξεις τον περασμένο χρόνο έδειξαν πως οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να περιορίσουν την στρατιωτική χρήστη τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη προϊόντων γρήγορα, σημαίνει πως οι εταιρίες πίσω από τις υλοποιήσεις, δεν καταβάλουν αρκετή προσπάθεια για την ασφάλεια.
Ο καθηγητής Hinton είπε ότι “υποθέτω ότι σε πέντε με 20 χρόνια από τώρα υπάρχει μια πιθανότητα μισού ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθεί να αναλάβει”.
Αυτό θα οδηγούσε σε μια «απειλή σε επίπεδο εξαφάνισης» για τους ανθρώπους, επειδή θα μπορούσαμε να είχαμε «δημιουργήσει μια μορφή νοημοσύνης που είναι απλώς καλύτερη από τη βιολογική νοημοσύνη… Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς».
Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί και από την στιγμή που μαθαίνει από τον άνθρωπο, θα αποκτήσει κίνητρο να κάνει περισσότερα για τον εαυτό της και σύντομα θα αποκτήσει έναν υποστόχο να αποκτήσει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν ήδη ενδείξεις μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, που επιλέγουν να είναι παραπλανητικά, ώστε να εξαπατήσουν τον χρήστη.
Οι πρόσφατες δοκιμές τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες στόχους για επίθεση και αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Νέα τεχνολογία κβαντικής μπαταρίας αλλάζει τα πάντα!
«Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι πότε μπορούν να πάρουν αυτόνομα την απόφαση να σκοτώσουν ανθρώπους», είπε.
Αυτή τη στιγμή Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν μπει στον αγώνα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Από ότι φαίνεται δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, ακόμα και αν ρίξουν τον κόσμο στην φτώχια και την εξαθλίωση. Ακόμα και αν θεσπιστεί ένα κατώτατο εισόδημα για τον κόσμο, απλά θα συντηρεί την φτώχια. Βέβαια, ο κόσμος όσο δεν πεινάει δεν ξεσηκώνεται…
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.