Οι εταιρείες φαίνεται να παίζουν με τα ονόματα για να πουλάνε τα ίδια τηλέφωνα σε πολλές αγορές, ή μήπως όχι; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η Xiaomi – μία από τις εταιρείες που κυκλοφορούν rebrand και όχι μόνο – έφτασε στο σημείο να πουλάει 13 συνολικά μοντέλα στη σειρά Redmi Note 11; Επηρεάζει κάτι τέτοιο τον καταναλωτή;
Αρχικά, ο βασικότερος λόγος που οι εταιρείες επιλέγουν να κυκλοφορούν πολλά μοντέλα σε μία σειρά ή το ίδιο τηλέφωνο με διαφορετικό όνομα είναι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί η κάθε συσκευή. Επίσης, παίζει ρόλο και η αγορά διάθεσης, αλλά αυτό δεν θεωρείται τόσο σημαντικό, καθώς συνδυάζεται κυρίως με τον προηγούμενο παράγοντα.
Η σειρά Redmi Note 11 λοιπόν έχει συνολικά 13 μοντέλα, το βασικό σε τρεις εκδόσεις (κινέζικη, global, και 4G), το Pro σε τρεις εκδόσεις (κινέζικη, global, και 5G), το Pro+ 5G σε δύο εκδόσεις (κινέζικη και ινδική), τα 11E και 11E Pro, το 11S σε 4G και 5G εκδόσεις, και το 11T 5G. Πόσο διαφέρουν; Πάμε να δούμε.
Όλες αυτές οι συσκευές παρουσιάζουν κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά, τόσο σε επίπεδο design, όσο και χαρακτηριστικών. Ωστόσο, το τελικό πακέτο της κάθε συσκευής διαφέρει από αυτό της άλλη που ίσως έχει το ίδιο όνομα με αυτή. Για παράδειγμα το κινέζικο Note 11 διαφέρει πάρα πολύ από το global, το πρώτο έχει διπλή κάμερα, LCD, και Dimensity 810 5G, ενώ το δεύτερο έχει τετραπλή κάμερα, AMOLED, και Snapdragon 680 4G.
Το ίδιο ισχύει με όλα τα μοντέλα της σειράς που έχουν το ίδιο όνομα. Ενώ το πράγμα γίνεται χειρότερο όταν το ίδιο μοντέλο κυκλοφορήσει σε άλλη αγορά με διαφορετικό όνομα. Βέβαια, τα διαφορετικά ονόματα αποτρέπουν τουλάχιστον μερικά σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η χρήση του ίδιου ονόματος, για δύο διαφορετικά τηλέφωνα, σε δύο διαφορετικές αγορές.
Για παράδειγμα, τι κάνεις αν θες να μάθεις πότε θα αναβαθμιστεί το global Redmi Note 11 που έχεις στο Android 12; Κάνεις μία αναζήτηση και βλέπεις αμέτρητα αποτελέσματα που μπορεί να αγοφούν τη συσκευή σου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα – ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας ROM – αφορούν την κινέζικη έκδοση. Θα μου πεις, μπορείς να προσθέσεις τη λέξη “global” στην αναζήτηση. Πόσες σελίδες έχεις δει να τα διαχωρίζουν αυτά τα δύο μεταξύ τους; Ειδικά όταν αναφέρονται σε ενημερώσεις λογισμικού;
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το πλήθος των μοντέλων. Η ύπαρξη ποικιλίας είναι καλό πράγμα για τον καταναλωτή. Γιατί αν εσένα σου κάνει καλύτερα το κινέζικο Note 11 Pro θα πας να το πάρεις από κινεζομάγαζο ή από κανέναν μικρό κατάστημα στο Skroutz που το κάνει παραεισαγωγή. Αλλά, όταν έχεις φτάσει στο σημείο μία σειρά να έχει ήδη 13 μοντέλα και άλλα 2 να φημολογούνται, τότε ο καταναλωτής απλά μπερδεύεται και αυτό δημιουργεί θέμα, διότι μπορεί είτε να αγοράσει κάτι που δεν επιθυμεί από λάθος ή να θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύεις;…
Γιατί να μπερδευτεί; Αν μία σειρά έχει τρία μοντέλα, ο καταναλωτής σκέφτεται λίγο πολύ ότι το βασικό προσφέρει Χ δυνατότητες, το Ultra είναι το κορυφαίο πακέτο και θα του στοιχίσει αναλόγως, ενώ το Pro είναι η μέση και ίσως προσφέρει την καλύτερη αξία βάσει των χαρακτηριστικών του. Σε αρκετές περιπτώσεις, στα τρία μοντέλα παίζεις με διαφορετικές οθόνες, άντε και οθόνες. Στα 13 μοντέλα, παίζεις με πολλαπλάσιες οθόνες, ακόμα και δέκα διαφορετικά module, και τουλάχιστον 6 επεξεργαστές. Ένας απλό παράδειγμα, μόνο τα 11, 11 4G, 11S, και 11E, χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικούς τύπους οθόνης και τρία διαφορετικά module, σε διαφορετικούς συνδυασμούς.
Σαφώς ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε επιδόσεις, κάμερες, κατασκευή, ίσως και design, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, ούτε η επιλογή του κατάλληλου τηλεφώνου να μοιάζει σαν την επίλυση εξίσωσης με 10 αγνώστους παράγοντες. Καλή λοιπόν η ποικιλία, κατανοητό το θέμα με την έλλειψη επεξεργαστών, αλλά ορισμένες φορές ίσως χάνετε το μέτρο και η ποικιλία δημιουργεί θέμα βιωσιμότητας και προσφέρει τη καλύτερη εμπειρία. Πάντως, όλα τα Redmi Note 11 είναι εξαιρετικά για τις τιμές τους. Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τις global εκδόσεις των Note 11, 11 Pro, 11 Pro 5G, και το 11S 4G.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.