Ερευνητές αποκάλυψαν την εκπληκτική ικανότητα των Νεάντερταλ στην κατασκευή σύνθετων συγκολλητικών υλικών, αμφισβητώντας τις προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τις γνωστικές τους ικανότητες. Η ανάλυση λίθινων εργαλείων που χρονολογούνται από 120.000 έως 40.000 χρόνια πριν, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Le Moustier της Γαλλίας, έφερε στο φως ίχνη ενός περίπλοκου μείγματος κόλλας που αποτελείται από ώχρα και άσφαλτο.
Η σύνθεση της κόλλας, με την περιεκτικότητα σε ώχρα να υπερβαίνει το 50%, έθεσε ένα τεχνολογικό αίνιγμα. Αν και η άσφαλτος από μόνη της χρησίμευε ως βιώσιμη κόλλα, η προσθήκη ώχρας μεταμόρφωσε τις ιδιότητές της, καθιστώντας την εύπλαστη και ιδανική για λαβές εργαλείων. Η μικροσκοπική εξέταση επιβεβαίωσε ότι η κόλλα χρησιμοποιήθηκε για τη στερέωση εργαλείων σε λαβές, αναδεικνύοντας την καινοτόμο εφαρμογή της συγκολλητικής τεχνολογίας από τους Νεάντερταλ.
Ο επικεφαλής ερευνητής Radu Iovita από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παρατήρησε την τεχνική πολυπλοκότητα που επιδείχθηκε στην κατασκευή λαβών εργαλείων χειρός, γεγονός που υποδηλώνει ένα υψηλότερο επίπεδο γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Ο Patrick Schmidt, αρχαιολόγος και γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Tübingen, τόνισε τις ευρύτερες επιπτώσεις της ανακάλυψης. Η παρουσία σύνθετων συγκολλητικών υλικών ευθυγραμμίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις των Νεάντερταλ με εκείνες των πρώτων Homo sapiens στην Αφρική, προσφέροντας πληροφορίες για κοινές γνωστικές διαδικασίες μεταξύ των αρχαίων ανθρώπινων ειδών.
Στην ουσία, η μελέτη αναδεικνύει την εφευρετικότητα των Νεάντερταλ και αμφισβητεί τις συμβατικές αφηγήσεις γύρω από την πολιτιστική και γνωστική τους εξέλιξη, παρέχοντας απτές αποδείξεις για τις καινοτόμες ικανότητές τους στην προϊστορική εποχή.
Ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών ήταν πιο αδύνατος από ότι πιστεύαμε
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.