Skip to content

Ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών ήταν πιο αδύνατος από ότι πιστεύαμε

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών ήταν πιο αδύνατος από ότι πιστεύαμε

Οι Μεγαλόδοντες, οι τεράστιοι προϊστορικοί καρχαρίες που ήταν η απόλυτη φονική μηχανή επί Γης, είχαν πιο αδύνατο σώμα από ότι περιμέναμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι Μεγαλόδοντες παραμένουν ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο, καθώς δεν έχουμε βρει ολοκληρωμένους σκελετούς τους, παρα μόνο δόντια τους. Μέχρι σήμερα οι λευκοί καρχαρίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσουμε μια εικόνα για το πως μπορεί να ήταν. Τώρα όμως έρχεται μια νέα έρευνα από μια ομάδα με επικεφαλής τον Kenshu Shimada, έναν παλαιοβιολόγο στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, και τον Phillip Sternes, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside, υποδηλώνει ότι οι Μεγαλόδοντες θα είχαν πιο αδύνατο σώμα από τους μεγάλους λευκούς.

Ο Μεγαλόδων έζησε πριν από περισσότερα από 23 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθώματα από αυτό το τεράστιο πλάσμα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, ενώ έχουμε πολλά απολιθωμένα δόντια. Το σώμα του αποτελείται κυρίως από χόνδρους και όχι οστά, οπότε είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Η νέα έρευνα βασίζεται στην επανεκτίμηση ενός ημιτελούς συνόλου απολιθωμένων σπονδύλων, που βρέθηκαν στο Βέλγιο. Οι προηγούμενες μελέτες υπολόγισαν πως το μήκος του θα έπρεπε να είναι 9.2 μέτρα, όμως ο Shimada και οι συνεργάτες του λένε πως στην πραγματικότητα έφτανε τα 11.1 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Shimada, οι απολιθωμένοι σπόνδυλοι δεν θα ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να υποστηρίζουν έναν καρχαρία αυτού του μήκους, εάν είχε τον σωματότυπο ενός λευκού καρχαρία.

«Εάν η μορφή του σώματος του μεγάλου λευκού καρχαρία εφαρμοστεί απευθείας στη σπονδυλική στήλη, η διάμετρος των σπονδύλων θα ήταν τότε εξωπραγματικά μικρή για να μπορεί ο καρχαρίας να στηρίξει το σώμα του», είπε.

Ο Shimada εξήγησε πως μια σπονδυλική στήλη αυτής τις διαμέτρου, δεν θα παρείχε επαρκή στήριξη για τους μύες ενός καρχαρία στο σχήμα του μεγάλου λευκού καρχαρία, κάτι που θα αύξανε και τον κίνδυνο για τραυματισμούς στον νωτιαίο μυαλό.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σκελετοί καρχαριών δεν είναι τόσο δυνατοί όσο τα οστά επειδή είναι χόνδρινοι (φτιαγμένοι από χόνδρο)», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ορισμένα είδη καρχαρία, συμπεριλαμβανομένου του megalodon, εμφανίζουν κάποια ενίσχυση αυτού του χόνδρου μέσω ασβεστοποίησης ή συσσώρευσης ασβεστίου που μπορεί στη συνέχεια να σκληρύνει.

«Η νέα μελέτη εξετάζει την αναλογία μεγέθους μεταξύ σπονδύλων και σώματος με πιο βιολογικά ρεαλιστικό τρόπο, κάτι που θα έδειχνε ένα πιο αδύνατο σώμα τουλάχιστον σε σύγκριση με τον σύγχρονο μεγάλο λευκό καρχαρία», είπε.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι «ο σύγχρονος μεγάλος λευκός καρχαρίας μπορεί να μην χρησιμεύσει απαραίτητα ως καλό σύγχρονο ανάλογο για την αξιολόγηση τουλάχιστον ορισμένων πτυχών» της βιολογίας των Μεγαλόδων, είπε ο Shimada.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές παρερμηνείες ή αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη βιολογία των Μεγαλόδων και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να τις διορθώνουμε ή να τις διευκρινίζουμε επιστημονικά με βάση το αρχείο απολιθωμάτων», είπε.

Τα μερικώς ανακατασκευασμένα σαγόνια ενός μεγαλόδοντα. Συντελεστής: Ethan Miller / Getty Images

Στην παρούσα φάση έχουμε ένα πολύ μικρό αρχείο απολιθωμάτων από τον Μεγαλόδοντα. Ελπίζουμε σύντομα να ανακαλυφθεί ένας πλήρης σκελετός.

Προηγούμενες έρευνες υπολόγιζαν πως ο Μεγαλόδοντας θα μπορούσε να καταβροχθίσει θήραμα μεγέθους όρκας, σε 5 μόνο δαγκώματα.

Οι Μεγαλόδοντες εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για λόγους που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.