Η Apple ανακοίνωσε αρκετά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα κάνουν ντεμπούτο στα iPhone και άλλες συσκευές της εταιρείας αργότερα φέτος. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το Personal Voice, που χρησιμοποιεί μια συνθετική έκδοση της φωνής του χρήστη για προφορικές συνομιλίες.
Το Personal Voice θα είναι εύκολο να ρυθμιστεί, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι ο χρήστης να διαβάσει ένα τυχαίο σύνολο από προτροπές κειμένου για περίπου 15 λεπτά, ώστε το σύστημα να μάθει τη φωνή του.
Στη συνέχεια, με τη λειτουργία Live Speech για iPhone, iPad και Mac, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογεί αυτό που θέλει να πει και η συσκευή θα το εκφωνήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων και κλήσεων FaceTime, και τα λοιπά.
Το Personal Voice στοχεύει να βοηθήσει άτομα με μειωμένη ικανότητα ομιλίας ή άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν, να επικοινωνούν μέσω φωνής. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν μπορεί να παρέχει φωνητικό δείγμα, το Live Speech μπορεί να χρησιμοποιήσει μία προεγκατεστημένη φωνή.
Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιεί συχνά, για πιο γρήγορη σύνταξη προτάσεων. Το Personal Voice είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό προσβασιμότητας και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα που γνωρίζουν ότι θα χάσουν την ικανότητα της ομιλίας να διατηρήσουν τη φωνή τους ψηφιακά και να μιλούν με αυτή, ακόμη και μετά από αυτό το γεγονός.
Ο Philip Green, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υποστηρικτής της ALS στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Team Gleason, έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές στη φωνή του από τότε που έλαβε τη διάγνωση της ALS το 2018. Ένα άτομο λοιπόν που γνωρίζει ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να μιλήσει σωστά ή καθόλου σχολιάζει:
“Στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορείς να επικοινωνείς με τους φίλους και την οικογένειά σου. Αν μπορείς να τους πεις ότι τους αγαπάς, με μια φωνή που ακούγεται σαν εσένα, κάνει όλη τη διαφορά.”
Η Apple παρουσίασε επίσης προεπισκόπηση χαρακτηριστικών λογισμικού για τη γνωστική προσβασιμότητα, την όραση, την ακοή, και την κινητικότητα. Το Assistive Access διασπά τις εφαρμογές στα βασικά τους χαρακτηριστικά για να τις κάνει πιο εύχρηστες.
Εστιάζοντας σε εφαρμογές όπως το τηλέφωνο, το FaceTime, τα μηνύματα, την κάμερα, τις φωτογραφίες και τη μουσική, το Assistive Access προσφέρει μια ξεχωριστή διεπαφή με κουμπιά υψηλής αντίθεσης και μεγάλες ετικέτες κειμένου.
Μια άλλη χρήσιμη προσθήκη είναι το Point and Speak για την εφαρμογή Magnifier, η οποία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους χρήστες με προβλήματα όρασης να αλληλεπιδρούν με φυσικά αντικείμενα που έχουν αρκετές ετικέτες κειμένου.
Η Sarah Herrlinger, ανώτερη διευθύντρια της Apple για την Παγκόσμια Πολιτική και Πρωτοβουλίες Προσβασιμότητας, δήλωσε ότι τα νέα χαρακτηριστικά σχεδιάστηκαν με ανατροφοδότηση από τα μέλη των κοινοτήτων ατόμων με αναπηρία, για να υποστηρίξουν ένα διαφορετικό σύνολο χρηστών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνδεθούν με νέους τρόπους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.