Για πρώτη φορά αποθανατίστηκε στη κάμερα με λεπτομέρεια μια ομάδα από καλαμάρια τα οποία είναι πολύ σπάνια και ήταν σχεδόν άγνωστα μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα αυτή από καλαμάρια εντοπίστηκε σε απόσταση 1.000 μέτρων κάτω από το σχεδόν παγωμένο νερό της Ανταρκτικής. Το εκθαμβωτικό αυτό υλικό καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής από το Minderoo-UWA Deep-Sea Research Center και το Inkfish μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025. Στην αποστολή αυτή το τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) της ομάδας εντόπισε ένα είδος κεφαλόποδου γνωστό ως Moratoothopsis longimana. Το απόκοσμο αυτό λευκό καλαμάρι έχει μακριά, κομψά πλοκάμια και αποτελεί πιθανώς ένα κυνηγό μεσόνερου, αποτελώντας μια σπάνια παρατήρηση.
Ακόμη στο ίδιο βάθος συνάντησαν επίσης μια Slosarczykovia circumantarctica. Το κεφαλόποδο αυτό έχει ημιδιαφανή ιστό, που προσφέρει καθαρή θέα των εσωτερικών οργάνων του και του πεπτικού του συστήματος. Είναι επίσης εξοπλισμένο με μεγάλα μάτια, τέλεια για πλοήγηση στα κατάμαυρα βάθη του ωκεανού. Η ομάδα κατέγραψε επίσης το Alluroteuthis antarcticus σε βάθος 1.500 μέτρων όπου ένα εντυπωσιακό κόκκινο κεφαλόποδο εθεάθη να κρατά στα πλοκάμια του το αιχμάλωτο θήραμα, πιθανώς τον μανδύα ενός άλλου καλαμαριού.

Η Ανταρκτική φιλοξενεί μια σειρά από κεφαλόποδα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το γιγάντιο χταπόδι της Ανταρκτικής. Πολλά από αυτά τα κεφαλόποδα έχουν εξελίξει μοναδικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά για να επιβιώσουν στα νερά υπό το μηδέν του Νότιου Ωκεανού. Για παράδειγμα, το γιγάντιο χταπόδι της Ανταρκτικής έχει εξειδικευμένο μπλε αίμα που βοηθά στην παροχή οξυγόνου στους ιστούς σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Πολλά είδη καλαμαριών του Νότιου Ωκεανού είναι πιθανό να είναι ακόμη ανεξερεύνητα, διαφεύγοντας κάθε ανθρώπινη επαφή.
Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σκληρό κλίμα και η απομακρυσμένη του τοποθεσία εμποδίζουν την επιστημονική εξερεύνηση στη περιοχή. Η ομάδα επιστημόνων με έδρα την Αυστραλία επικεντρώνεται στην εξερεύνηση των βαθέων υδάτων του Νότιου Ημισφαιρίου. Μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2024, ξεκίνησαν μια αποστολή για να εξερευνήσουν την Τάφρο Τόνγκα στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατάφεραν να κινηματογραφήσουν εξαιρετικά σπάνια πλάνα αυτού του καλαμαριού με τα ιδιαίτερα μακριά πλοκάμια του.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.