Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας insidestory.gr, συνέχεια της μακράς έρευνάς του στο θέμα αυτό, αποκαλύπτει τα domains που στήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την παγίδευση στόχων με το Predator, το γνωστό λογισμικό κατασκοπίας, με το οποίο παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, όταν η εταιρεία Intellexa, αγόρασε τα δυο πρώτα domain names – παγίδες. Το ένα ήταν μια παραλλαγή του ενημερωτικού site του Μιχάλη Ιγνατίου, hellasjournal (hellasjournal[.]company) και ακολούθησαν δυο άλλες παραλλαγές της, τα (hellasjournal[.]website, heiiasjournai[.]com). Το δεύτερο site ήταν το altsantiri[.]news. Συνολικά, έχουν αγοραστεί κάπου στα 50 domains και αποτελούν μέρος των συνολικά 310 ιστοσελίδων που εντόπισε η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta.
Σύμφωνα με την έκθεση του Citizen Lab, το Predator μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα στο κινητό του στόχου. Προσφέρει και διαρκή πρόσβαση στο κινητό του χρήστη – στόχου, μπορεί να προβεί σε εξαγωγή των passwords, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή), να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.
Ελληνική κυβέρνηση ή ιδιωτική εταιρεία;
Ως προς τον γρίφο για το ποιος ακριβώς κρύβεται πίσω από τις εν λόγω επιχειρήσεις παρακολούθησης το insidestory αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής. Ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά. Το ίδιο αναφέρει η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ. Ωστόσο, είχε αποκαλυφθεί, πολύ νωρίτερα, ότι τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Επιπροσθέτως, ο Μπίλ Μάρζακ, ανώτερος ερευνητής στην Citizen Lab, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από που ακριβώς γινόταν η παρακολούθηση, από ιδιωτική εταιρεία, ή την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, το γεγονός είναι ότι κοστίζει πολλά εκατομμύρια, που δύσκολα μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να δώσει. Άλλωστε η Ελλάδα ενδιαφερόταν από το 2011 για λογισμικά παρακολούθησης σύμφωνα με το Wikileaks. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το εξαιρετικό ερευνητικό άρθρο στον σύνδεσμο της πηγής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.