Του Larry Alton, TheNextWeb.com

Τον προηγούμενο χρόνο, η Apple, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε κάτι το ιδιαίτερα επαναστατικό στα νέα iPhones που κυκλοφόρησε στην αγορά (εκτός από την μεγαλύτερη μπαταρία, την υψηλότερη ανάλυση και μερικά άλλα upgrades), το κόστος των συσκευών εκτοξεύθηκε με ακόμη και το βασικό μοντέλο να κοστίζει περίπου 999 δολάρια. Τη στιγμή εκείνοι, οι σχετικοί με το αντικείμενο ήταν διηρημένοι σχετικά με το τι σήμαινε κάτι τέτοιο για το μέλλον της Apple και των smartphones γενικότερα. Θα φόβιζε μια τέτοια πρακτική, κάνοντας πολύ κόσμο να πάρει προς άλλες οικονομικότερες επιλογές; Ή απλά θα προκαλούσε μια νέα γενιά smartphones του 1000αρικου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δεδομένη. Το Galaxy Note 9 δεν προσέθετε πολλά νέα στοιχεία σε σχέση με το Note 8 αλλά η τιμή του διαμορφώνεται στα 1.000 δολάρια και ήδη το ενδιαφέρον για αυτή τη νέα συσκευή είναι μεγάλο. Και οι πωλήσεις του iPhone X βρίσκονται σε καλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι η Apple θα συνεχίζει να βγάζει συσκευές με επίπεδο τιμών τα 1000 δολάρια. Αν έχεις να πληρώσεις και σου αρέσει να έχεις ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί στην αγορά, τότε αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εσένα. Αλλά αυτή η τάση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον της τεχνολογίας.

Το iPhone 4S για παράδειγμα του 2011 κοστίζει 196 δολάρια για την κατασκευή του και πωλείται περίπου 649. Υπάρχει μια διαφορά 453 δολαρίων, ή περιθώριο κέρδους 70%. Το iPhone 8, το βασικό μοντέλο, κοστίζει 255 δολάρια η κατασκευή του και πωλείται 699. Πρόκειται για μια διαφορά των 444 δολαρίων, στα ίδια επίπεδα με το μοντέλο του 2011 και με το περιθώριο κέρδους να φθάνει το 63%. Καθώς τα εξαρτήματα γίνονται λιγότερο ακριβά και οι διαδικασίες παραγωγής εξομαλύνονται, αυτό είναι το σχήμα που θα περιμέναμε: μικρότερα περιθώρια κέρδους, μικρότερα κόστη ή περισσότερα features στο ίδιο κόστος.

Αλλά το iPhone X είναι διαφορετικό. Το βασικό μοντέλο κοστίζει 370 να κατασκευαστεί και πωλείται για 1.000. Πρόκειται για διαφορά των 630 δολαρίων με περιθώριο κέρδους 63%, πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με το iPhone 8. Αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι με κάθε νέο iPhone που πωλείται η Apple κάνει μεγαλύτερο κέρδος και οι καταναλωτές εξαναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα. Και όμως οι διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές. Η μεγαλύτερη διαφορά, έγκειται στην οθόνη μεταξύ του iPhone 8 και iPhone X, που στο iphone X κοστίζει 110 δολάρια και 52.50 στο iPhone 8. Αυτά όλα τα παραδείγματα θέλουν να δείξουν ότι ενώ τα περιθώρια κέρδους παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οι καταναλωτές καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ένα προϊόν που μόνο ελάχιστα έχει βελτιωθεί. Και δυστυχώς, κάτι τέτοιο θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, αντί να παράγουν πραγματικά καλές συσκευές χαμηλού κόστους που θα ξεχωρίζουν σημαντικά από τα προηγούμενα μοντέλα.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, τα πιο ακριβά μοντέλα, σχεδόν πάντα φαίνονται πιο πολύτιμα από τα λιγότερα ακριβά, ακόμη και αν δεν μπορούμε να βρούμε μια δικαιολογία για την τιμή, πιστεύουμε (λανθασμένα) ότι υπάρχει υψηλότερης ποιότητας εργασία πίσω από το προϊόν, ή απλά το θεωρούμε status symbol. Και μόλις αγοράσουμε το τηλέφωνο των 1.000 δολαρίων, θα προσπαθήσουμε πάση θυσία να υποστηρίξουμε την επιλογή μας. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί αναδεικνύει την τεχνολογία ως status symbol. Παίζει με τον συναισθηματικό ψυχαναγκασμό των καταναλωτών να έχουν όχι μόνο το πιο πρόσφατο προϊόν αλλά και το καλύτερο στην αγορά.

Πέφτουμε στην παγίδα να πιστέψουμε ότι ένα προϊόν με πολύ υψηλή τιμή είναι και το καλύτερο. Και το κακό είναι ότι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, θα φθάσουν τα ίδια επίπεδα, το 1000αρικο δηλαδή (πολλές ήδη παίζουν εκεί) και σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι το προϊόν τους αξίζει θα προσθέσουν τόσα features όσο χρειάζεται για να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει μια συσκευή των 1.100 δολαρίων, των 1.200 δολαρίων κ.ο.κ.

Και θα πληρώσουμε περισσότερα για ένα λίγο καλύτερο μοντέλο αντί να περιμένουμε για κάτι πραγματικά καινοτόμο. Και θα το κάνουμε, όχι γιατί νιώθουμε ότι πρέπει να το κάνουμε, αλλά απλά γιατί αυτό θεωρείται κανονικότητα. Και μέσω αυτού του άρθρου, δεν αναφέρθηκαν καν συνεχιζόμενα προβλήματα στο κόσμο της smartphone τεχνολογίας, όπως η αντίληψη της σύντομης διάρκειας ζωής της τεχνολογίας που πείθει τον κόσμο να πουλά το smartphone του κάθε ένα με δυο χρόνια για κάτι καινούργιο, ή για την τάση των εταιρειών να δημιουργήσουν τεχνολογία με τέτοιον τρόπο που καθιστά δύσκολες τις επισκευές και ενθαρρύνει την αγορά νέων μοντέλων, όλα προβλήματα που μεγεθύνονται από τα επίπεδα τιμών του 1.000αρικου …

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.