Πως θα σας φαινόταν να μπορείτε να φορτίσετε πλήρως το τηλέφωνό σας σε ένα μόλις λεπτό; Προφανώς και θα ήταν φοβερό και θα επέτρεπε και στους κατασκευαστές να κερδίσουν χώρο στην συσκευή με μικρότερες μπαταρίες. Αυτό θα άφηνε χώρο για προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, για καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες κάμερες και άλλα εξωτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μια νέα τεχνολογία αιχμής επιτρέπει την πλήρη φόρτιση ενός τηλεφώνου σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Η νέα τεχνική βασίζεται στην κίνηση των ιόντων μέσω υπερπυκνωτών. Ένα ιόν είναι ένα άτομο που έχει καθαρό θετικό φορτίο και ένας υπερπυκνωτής χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας κατά τη διάρκεια φόρτισης και εκφόρτισης. Σε ένα δελτίο τύπου, ο ερευνητής Ankur Gupta ανακάλυψε ότι κάνοντας τα ιόντα να κινούνται πιο αποτελεσματικά, η φόρτιση και η απελευθέρωση ενέργειας θα ήταν ταχύτερη επιτρέποντας στο κινητό στο τηλέφωνό σας να πάει από 0% σε 100% σε ένα λεπτό ή πιο λίγο.

Σύμφωνα με τον Gupta, επικεφαλής της μελέτης, ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για την μελέτη της ροής σε πορώδη υλικά, όπως δεξαμενές πετρελαίου και φιλτράρισμα νερού, δεν έχουν μελετηθεί πλήρως για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

“Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη, ένιωσα έμπνευση να εφαρμόσω τις γνώσεις μου στη χημική μηχανική σε προηγμένες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας”, είπε ο Gupta. “Ένιωσα ότι το θέμα ήταν κάπως ανεξερεύνητο και ως εκ τούτου, η τέλεια ευκαιρία. “

Ο Gupta προσθέτει, “Η κύρια έλξη των υπερπυκνωτών έγκειται στην ταχύτητά τους. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τη φόρτισή τους και την απελευθέρωση ενέργειας πιο γρήγορα; Με την πιο αποτελεσματική κίνηση των ιόντων.”

Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα της μελέτης είναι πως ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τα ιόντα διαφορετικά από ηλεκτρόνια, στις τομές τρων μικροσκοπικών πόρων νανοκλίμακας. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης πως οι κινήσεις των ιόντων είναι διαφορετικές από ότι αναμενόταν βάσει του νόμου Kirchhoff. Το τελευταίο έχει χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ροής ρεύματος στα ηλεκτρικά κυκλώματα, σε όλες τις συσκευές από το 1845 μέχρι σήμερα.

Η Vodafone ανακοινώνει τη νέα πολιτική ορθή χρήσης

Μέσω αυτής της έρευνας, η κίνηση ιόντων σε ένα σύνθετο δίκτυο χιλιάδων διασυνδεδεμένων πόρων μπορεί να προσομοιωθεί και να προβλεφθεί σε λίγα μόνο λεπτά. Λέει ο Gupta, “Αυτό είναι το άλμα της δουλειάς. Βρήκαμε τον κρίκο που λείπει.”

Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να γίνει φτάσει η νέα έρευνα στις συσκευές μας. Όμως η ιδέα της φόρτισης σε ένα μόλις λεπτό, σίγουρα θα φέρει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για να επιταχυνθεί όσο γίνεται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.