Για πρώτη φορά, το Galaxy Note 9, έχει ένα νέο μοναδικό feature. Για πρώτη φορά, το S Pen, διαθέτει Bluetooth και μπορεί να φορτίσει στιγμιαία με τη χρήση supercapacitor. Τοποθετώντας το S Pen στο τηλέφωνο, μπορεί να φορτίσει εντός 40 δευτερολέπτων και σου παρέχει αρκετή ενέργεια για 30 λεπτά χρήσης, επομένως η διάρκεια της μπαταρίας δεν θα πρέπει πλέον να σε ανησυχεί. Αλλά πως ακριβώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία; Και για ποια άλλη χρήση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους supercapacitors;
Οι Supercapacitors (ή ultracapacitors) αποθηκεύουν ενέργεια και αποτελούν το αντίθετο των μπαταριών. Οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύσουν σημαντικά ποσά ενέργειας, αλλά χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να φορτίσουν, εξηγεί ο Thomas Miller του Electrochemical Innovation Lab στο University College London. Οι supercapacitos, φορτίζουν τόσο γρήγορα που κάτι τέτοιο είναι άμεσο, χρειάζονται μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με τις ώρες που χρειάζονται οι μπαταρίες. Αλλά κρατούν, μικρά ποσά ενέργειας. Η ποσότητα της ενέργειας που μπορούν να αποθηκεύσουν οι supercapacitors είναι ανάλογη με το μέγεθός τους, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό όταν θέλουμε οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.
Αλλά έχουν, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορούν να φορτίσουν εκατοντάδες φορές, χωρίς να φθαρούν όπως συμβαίνει με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών τους, ο Yury Gogotsi, ένα ειδικός στο χώρο αυτό, αποκαλεί τη γραφίδα της Samsung στο Note 9 μια πολύ καλή υλοποίηση. Θεωρητικά, χρησιμοποιείς τη γραφίδα αν έχεις στην κατοχή σου ένα Note, επομένως το χαρακτηριστικό της γρήγορης φόρτισής τους μοιάζει απολύτως λογικό. Επιπλέον, η γραφίδα θα πρέπει να φορτιστεί ξανά και ξανά και κάτι τέτοιο θα έκανε μια μπαταρία να φθαρεί γρήγορα, όχι όμως ο supercapacitor.
Ο Gogotsi επισημαίνει, ότι αυτοί ζουν περισσότερο από ότι θα ζήσει η συσκευή σου. Και πολύ πιθανόν, οι περισσότεροι άνθρωποι να χάσουν την γραφίδα πολύ νωρίτερα. Στον κόσμο της έρευνας όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, οι μπαταρίες λαμβάνουν την περισσότερη χρηματοδότηση και το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν τους supercapacitors να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια. Μια προσέγγιση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία τους με άλλα υλικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι ο γραφίτης. Και ενώ περιμένουμε την τεχνολογία να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στο χώρο αυτό, υπάρχουν πολλές πρακτικές χρήσεις τους.
Μπορούν να χρησιμοποιούν σε ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια ενεργές, όπως σκούπες – ρομπότ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στους supercapacitors και για τα ηλεκτρικά οχήματα, με τον CEO της Tesla να τονίζει ότι αυτοί και όχι οι μπαταρίες είναι το μέλλον. Στη Σαγκάη, υπάρχει ήδη δίκτυο λεωφορείων που χρησιμοποιεί supercapacitors, γνωστά ως cupa buses. Σε κάθε στάση το λεωφορείο φορτίζει κάτι που του δίνει την απαραίτητη ενέργεια για άλλα 15 λεπτά διαδρομής μέχρι την επόμενη στάση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.