Η οθόνη είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα κομμάτια ενός smartphone – αν όχι το πιο ενεργοβόρο από όλα. Οι κατασκευαστές προσπαθούν διαρκώς να βελτιώνουν τα panel για να τα κάνουν περισσότερο αποδοτικά ως προς την ενέργεια που καταναλώνουν. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι κατασκευαστές smartphone δεν καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των σύγχρονων panel. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Google και το Pixel 7 Pro.

Σύμφωνα με το XDA Developers η οθόνη του νεότερου flagship smartphone του κολοσσού της αναζήτησης καταναλώνει δυσανάλογη ποσότητα ενέργειας, όταν η φωτεινότητα είναι ρυθμισμένη σε υψηλά επίπεδα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό είναι λογικό, αλλά κάτι τέτοιο ισχύει έως ένα σημείο και επιπλέον τα νούμερα που παρουσιάζει το site δείχνουν μία άλλη πραγματικότητα.

Με την οθόνη του στα 600nits με 100% APL (Average Picture Level: μετρά το περιεχόμενο που προβάλετε στην οθόνη. Για παράδειγμα, μία οθόνη που είναι πλήρως πράσινη, κόκκινη, ή μπλε, έχει 33% APL), το Google Pixel 7 Pro καταναλώνει 3.5W με 4W. Την ίδια στιγμή, η οθόνη του Pixel 6 Pro έχει κατανάλωση 2.9W, ενώ αυτή του Samsung Galaxy S22 Plus καταναλώνει μόλις 2W.

Από την άλλη, η οθόνη του Pixel 6 Pro στα 800nits με 100% APL καταναλώνει 4W, ενέργεια που η οθόνη του Galaxy S22 Plus χρησιμοποιεί στα 1000nits με 100% APL, στις ίδιες συνθήκες, η οθόνη του Pixel 7 Pro ανεβάζει την κατανάλωση στα 6W. Όπως παρατηρούμε, η διαφορά Pixel 7 Pro με Galaxy S22 Plus είναι μεγάλη, ενώ η οθόνη του προκατόχου του καταναλώνει την ίδια ενέργεια σε μεγαλύτερα επίπεδα φωτεινότητας.

Το XDA αναφέρει ότι ο Tensor G2 του Google Pixel 7 Pro έχει μέγιστη κατανάλωση ενέργειας περίπου 10W με 12W, που μας φέρνει στο συμπέρασμα ότι θεωρητικά ο επεξεργαστής μαζί με την οθόνη θα μπορούσαν να καταναλώνουν ακόμη και πάνω από 18W στις μέγιστες επιδόσεις τους. Αυτό, ίσως, εξηγεί το γεγονός ότι η μπαταρία έπεσε κατά 10% μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε εξωτερικές συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή το τηλέφωνο κατανάλωσε 50% μπαταρία με 3 ώρες screen on time σε κλειστό χώρο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.