Ο πλανήτης Γη ολοκληρώνει μια ακόμη πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο και μια καταιγίδα αναμένεται να βοηθήσει στην εμφάνιση του Βόρειου Σέλας. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου ο Ήλιος εξαπέλυσε μια σειρά από τεράστιες εκρήξεις και εκτινάξεις μάζας στέμματος (CMEs).
Η λάμψη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προκάλεσε σύντομες ραδιοδιακοπές στον πλανήτη μας μόλις 8 λεπτά μετά την έξοδο από τον Ήλιο. Οι εκτοξεύσεις μάζας στέμματος (CMEs) είναι τεράστιες εκρήξεις πλάσματος, οι οποίες χρειάζονται από ώρες έως και μέρες για να δράσουν καθώς εκτοξεύονται στο Ηλιακό Σύστημα. Φτάνοντας σε εμάς, τα CME προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία γεωμαγνητικής καταιγίδας. Το πιο θεαματικό αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πολύχρωμα σέλας που εμφανίζονται στον ουρανό σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη γύρω από τους πόλους του πλανήτη.
Οι τρεις εν λόγω εκρήξεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της 29ης και 30ης Δεκεμβρίου 2024 UTC. Μικρότερες φωτοβολίδες κατηγορίας M-class καταμετρήθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου. Τα CMEs απελευθερώνονται ταυτόχρονα με τις εκλάμψεις, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για μια γεωμαγνητική καταιγίδα που θα έρθει στις 31 Δεκεμβρίου. Μια δεύτερη, μικρότερη CME καταγράφηκε αργότερα την ίδια μέρα, με πιθανότητα μιας λιγότερο ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας την πρώτη Ιανουαρίου.
Η NOAA έχει εκδώσει προειδοποίηση για μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα αλλά κανένα από τα δύο CME δεν αναμένεται να δώσει ένα πλήρες μετωπικό χτύπημα στη Γη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των καταιγίδων αυτών. Ακόμη, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν είναι σαφές αν οι εκτοξεύσεις μάζας στέμματος έγιναν στην πλευρά του Ήλιου που βρίσκεται απέναντι στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να εκρήγνυνται από την μακρινή πλευρά του Ήλιου και να μην κατευθύνονται καθόλου προς τη Γη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.