Ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, ανακάλυψε πως αρκετοί πελάτες αρνήθηκαν την συνεργασία μαζί του, χωρίς να δώσουν κάποιο λόγο. Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αναζήτηση της Google, για να ψάξει το όνομά του και να δει τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετικά με αυτόν. Με την αναζήτηση, ήρθε το αποτέλεσμα από μια σελίδα ονόματι “RipoffReport.com”, που τον Απρίλιο του 2006, τον αποκαλούσε ψευδός εγκληματία, καταδικασμένο για παιδική κακοποίηση το 1984.

Ο ιδιοκτήτης της σελίδας αρνήθηκε να κατεβάσει την ανάρτηση και ζήτησε από τον επιχειρηματία απόδειξη πως δεν είχε κάνει ποτέ αυτά τα εγκλήματα. Τώρα, σύμφωνα με το Ars Technica, το ανώτατο δικαστήριο του Quebec αποφάσισε πως η Google πρέπει να πληρώσει στον επιχειρηματία το ποσό των 500.000 καναδικών δολαρίων. Σύμφωνα με τον δικαστή Azimuddin Hussain, η Google από λάθος στην ερμηνεία της καναδικής νομοθεσίας, όταν και εκείνη αρνήθηκε να αφαιρέσει την παραπλανητική ανάρτηση σχετικά με τον επιχειρηματία.

Στην απόφαση του δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου, ο δικαστής Hussain έγραφε: Η Google αγνόησε ποικιλοτρόπως τον Ενάγοντα, του είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, του είπε ότι μπορούσε να αφαιρέσει τον υπερσύνδεσμο στην καναδική έκδοση της μηχανής αναζήτησής της, αλλά όχι στην αμερικανική. Στη συνέχεια επέτρεψε να εμφανιστεί ξανά στην καναδική έκδοση μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά το 2011 σε ένα άσχετο θέμα που αφορούσε τη δημοσίευση υπερσυνδέσμων.”

Σύμφωνα με το καναδικό δίκαιο, το θύμα μιας ψευδής κατηγορίας, πρέπει να ασκήσει αγωγή μέχρι και ένα χρόνο από την μέρα που ανακάλυψε την δημοσίευση. Ο επιχειρηματίας δεν προχώρησε αμέσως σε αγωγή, αλλά στράφηκε στην Google για να κάνει πιο δύσκολη την εύρεση του άρθρου. Η Google αρχικά αρνήθηκε , λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωμένη , σύμφωνα με την ενότητα 230 του νόμου Communications Decency Act των ΗΠΑ, που γράφει πως η Google δεν είναι υπεύθυνη για περιεχόμενο τρίτων.

Αυτό όμως ερχόταν σε κόντρα με την νομοθεσία του Quebec, και ο δικαστής αποφάσισε υπέρ του επιχειρηματία. Μάλιστα ο ενάγων, είχε ζητήσει αρχικά το ποσό τον 6 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, όμως το δικαστής έδωσε μόνο τις 500.000.

Βέβαια, οι απώλειες του επιχειρηματία ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί το άρθρο είχε ανέβει από το 2006, κάτι που διέλυσε την φήμη του. Μάλιστα ένας από τους γιούς του, κρατούσε αποστάσεις από τον πατέρα του, καθώς και εκείνος εργαζόταν στον χώρο τον ακινήτων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.