Προσοχή στο ποιες έρευνες πιστεύετε όσον αφορά την επίδραση που έχουν οι οθόνες των smartphones στα μάτια μας. Τέτοιου είδους τίτλοι, απασχολούν έντονα την επικαιρότητα. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στην ιστοσελίδα USA Today, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο: Το μπλε φως από τα smartphones και τα tablets, μπορεί να επιταχύνει την τύφλωση και τη ζημιά στα μάτια μας. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι η συγκεκριμένη έρευνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το theverge.com, δεν εξέτασε το μπλε φως που προέρχεται από τις οθόνες.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία – ενδείξεις, ότι το μπλε φως μπορεί να χαλάσει το πρόγραμμα του ύπνου σας. Κάποιες άλλες έρευνες, υποστηρίζουν ότι το μπλε φως μπορεί να βλάψει τους αμφιβληστροειδείς των αρουραίων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι το μπλε φως από τις οθόνες, κάνει το ίδιο πράγμα στους ανθρώπους, με την οφθαλμίατρο Rebecca Taylor, να δηλώνει στο Theverge, ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε, δεν φαίνεται να προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στην όρασή μας.
Και όμως η υστερία συνεχίζει να υπάρχει στο διαδίκτυο όσον αφορά αυτό το θέμα. Οι ρίζες της οποίας, μπορούν να βρεθούν σε μια έρευνα η οποία είχε δημοσιευθεί στο journal Scientific Reports τον προηγούμενο μήνα. Έδειξε, ότι ένα μόριο που είναι σημαντικό στην αίσθηση του φωτός από το μάτι και το οποίο αποκαλούνταν retinal, σε συνδυασμό με μπλε φως, μπορούσε να καταστρέψει και να σκοτώσει τα κύτταρα. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν, γιατί ο κόσμος φρικάρει.
Επομένως, το theverge, θέλησε να ρωτήσει τον χημικό Ajith Karunarathne στο Πανεπιστήμιο Toledo του Ohio, αν τα αποτελέσματα αυτά, σημαίνουν ότι το να κοιτάμε για πολλές ώρες στην οθόνη ενός smartphone ή tablet θα μας οδηγήσει στη τύφλωση. Η απάντησή του ήταν απλή. Απολύτως όχι.
Τι δείχνει όμως πραγματικά αυτή η νέα έρευνα όσον αφορά το μπλε φως; Περισσότερο δείχνει, πως το μπλε φως μπορεί να καταστρέψει το μάτι και όχι αν πραγματικά το κάνει. Το όλο πράγμα ξεκίνησε από τις έρευνες του εργαστηρίου του Karunarathne, σχετικά με το πως μπορεί να κάνει τα κύτταρα να μετακινηθούν, ως απάντηση στο φως, με τον ίδιο τρόπο που κινούνται ως απάντηση στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σώμα μας. Έχετε δει εκείνα τα βίντεο που δείχνουν γάτες να προσπαθούν να ακολουθούν το δείκτη του laser στο έδαφος, αναρωτιέται. Κάτι τέτοιο, αλλά σε μικρότερη κλίματα.
‘Το φως είναι πιο εύκολο στον έλεγχο σε σχέση με τις χημικές ουσίες, και η ιδέα είναι ότι αν μπορέσεις να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις την κίνηση των κυττάρων με έναν «διακόπτη», τότε κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους ερευνητές να διαπιστώσουν πως τα διαφορετικά κύτταρα συμβάλουν σε περίπλοκες βιολογικές διεργασίες. Είναι σαν να σταματάς το βιολί σε μια ορχήστρα, για να διαπιστώσεις πόσο σημαντικό είναι στη συνολική μελωδία. Για να κάνουν τα κύτταρα να αποκρίνονται στο φως, η ομάδα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά των ματιών σε κύτταρα που δεν αφορούν το μάτι. Πήραν πρωτεΐνες που ανιχνεύουν το φως στο μάτι και που αποκαλούνται photoreceptors και ξεγέλασαν άλλους τύπους κυττάρων, όπως καρκινικά κύτταρα για να τις αναπαράγουν. Ύστερα, πρόσθεσαν ένα συστατικό που αποκαλείται retinal, ένα μόριο που οι photoreceptors χρειάζονται για να αντιληφθούν το φως.
Και εδώ ακριβώς είναι που ανακάλυψαν, ότι το μπλε φως μπορεί να καταστρέψει ή και να σκοτώσει τα κύτταρα. Έμενε μόνο να κατανοήσουν γιατί γίνεται αυτό. Οι photoreceptors δεν φαίνεται να φταίνε. Επομένως, θα έχει να κάνει με το retinal σε συνδυασμό με το μπλε φως; Η απάντηση είναι ναι.
Ωστόσο όμως εδώ πρέπει να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις. Πρώτον, ότι τα κύτταρα αυτά βρίσκονταν σε πιάτο και όχι στο μάτι. Και ότι τα κύτταρα, περιελάμβαναν καρκινικά κύτταρα, κύτταρα ανοσίας, όπως και έναν τύπο κυττάρων που βρίσκουμε στο μάτι. Αλλά αν και η έρευνα έδειξε ότι το μπλε φως μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα, η ερώτηση είναι αν μπορεί να συμβεί στο μάτι! Και αυτό ακριβώς είναι που δεν γνωρίζουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα και περάματα, με τον Karunarathne να επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τα συμπεράσματά μας.
Είναι καλή ιδέα και για εμάς να κάνουμε το ίδιο.
΄΅
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.